EVO ZAŠTO SU PREDMENSTRUALNI BOLOVI KOD NEKIH ŽENA JAČI: Ovo je momenat kada treba da se obratite LEKARU
Bolovi u stomak, Foto: Profimedia

morate znati

EVO ZAŠTO SU PREDMENSTRUALNI BOLOVI KOD NEKIH ŽENA JAČI: Ovo je momenat kada treba da se obratite LEKARU

Promene raspoloženja, akne na licu, bolovi u stomaku su neki od simptoma sa kojima se žene susreću svakog meseca.

Objavljeno: 15:38h

Svakog meseca žene se susreću sa neprijatnostim bolovima i osećajima.

Predmenstrualni simptomi (PMS) za neke žene samo su neprijatnost, ali kod drugih mogu značajno uticati na svakodnevni život. Zašto se takvi simptomi javljaju i da li su neke žene podložnije od drugih?

Predmenstrualna tenzija (PMT) izaziva „histeriju”

Termin predmenstrualna tenzija (PMT) prvi put je skovao 1931. godine američki ginekolog Robert T. Frank da bi opisao simptome koje u određeno vreme tokom ciklusa doživljavaju osobe koje imaju menstruaciju. Iako je opisao nekoliko fizičkih simptoma, kao što su ciklična astma, srčana nepravilnost i zadržavanje vode, njegov glavni fokus bio je na onome što je nazvao „nervna napetost”, koja je uzrokovala „nepravilno ili neželjeno” ponašanje. Za ovu „histeriju” u danima pre menstruacije okrivio je višak estrogena. Od tada su doktori i istraživači diskreditovali pojam histerije kao sveobuhvatni termin koji se koristi da opiše skoro svako ponašanje i uslove koji su prkosili pravilima i očekivanjima tradicionalnog patrijarhalnog društva. Samim tim, termin PMT je takođe izašao iz upotrebe. Umesto toga, lekari se sada pozivaju na predmenstrualni sindrom (PMS), koji može uključivati i mentalno zdravlje i fizičke simptome.

Ali, višak estrogena nije kriv. Nivoi i estrogena i progesterona dramatično se smanjuju nakon ovulacije, tako da su niski u danima koji prethode menstruaciji. Međutim, ni sada tačan uzrok PMS-a nije sasvim jasan.

– Smatra se da je uzrok ovih fizičkih, emocionalnih i psiholoških simptoma rezultat hormonalnih promena i fluktuacija, uključujući estrogen i progesteron, tokom menstrualnog ciklusa, posebno 1-2 nedelje pre početka menstruacije – kaže dr Sheryl Ross, akušer/ginekolog i stručnjak za zdravlje žena u Providence Saint John’s Health Center u Santa Moniki, Kalifornija.

Ono što znamo jeste da veliki broj žena doživljava niz simptoma u danima koji prethode menstruaciji. Većina njih je normalan deo ciklusa, ali za neke oni mogu da ometaju svakodnevno funkcionisanje.

Šta su predmenstrualni simptomi (PMS)

Kako kaže dr Ross, „Biti žena je umetnost, između ostalog i zbog toga što žena izdržava doživljavanje fizičkog i emocionalnog ludila koje se dešava 1 do 2 nedelje pre menstruacije.”

– Promene raspoloženja i emocionalni poremećaji su uobičajeni simptomi PMS-a. Simptomi mogu uključivati ekstremnu depresiju, napade besa i ogromnu anksioznost. Napadi plača, izlivi besa i osećaj bezvrednosti deo su PMS promena raspoloženja – dodala je ona.

Psihološki simptomi su česti. Za većinu su nezgodni, ali ne utiču na svakodnevno funkcionisanje. Mnoge žene primećuju i fizičke simptome. Dr Ross opisuje neke od promena koje mogu da se dese u danima koji prethode menstruaciji:

– Osetljivost grudi, povećanje telesne težine, žudnja za hranom, akne, nadimanje u stomaku, promene u crevima uključujući gasove i dijareju, osećaj gladi, umor, menstrualni grčevi, nesanica i glavobolje neke su od fizičkih promena kod žena koje pate od PMS-a. Ali, neće sve žene dobiti sve simptome.

Međutim, za neke žene, fizički i psihološki simptomi mogu biti ozbiljni i iscrpljujući, što može biti znak predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD). Dr Ross savetuje da PMDD treba razmotriti ako „ove emocionalne promene postanu smetnja u radu ili vašem ličnom životu”.

stomak
foto: Shutterstock

Predmenstrualni simptomi i pitanje javnog zdravlja

Postojeća istraživanja sugerišu da otprilike 80 odsto onih žena koje imaju menstruaciju iskuse najmanje jedan predmenstrualni simptom svakog meseca.

Nova studija iz Archives of Women’s Mental Health sada je otkrila da je, među 238.114 ispitanica širom sveta, „28,61 odsto izjavilo da su predmenstrualni simptomi ometali njihov svakodnevni život svakog ciklusa, a dodatna 34,84 procenta reklo je da su ovi simptomi ometali njihov svakodnevni život tokom pojedinih ciklusa”.

Ispitanice u ovoj studiji bile su starosti između 18 i 55 godina. Najčešći simptom svakog ciklusa, koji je prijavilo zapanjujućih 85,28 odsto ispitanica, bila je žudnja za hranom. Promene raspoloženja i anksioznost uticali su na skoro 65 odsto, dok je umor prijavio 57 procenata. Oko 63 odsto ispitanica reklo je da su njihovi simptomi ometali njihov svakodnevni život najmanje nekoliko meseci, a više od 28 procenata prijavilo je smetnje u svakom ciklusu.

Istraživači navode da njihovi podaci ukazuju na to „da su simptomi predmenstrualnog raspoloženja ključni problem javnog zdravlja na globalnom nivou”.

Dr Jennifer L. Payne, koja je bila na čelu ove studije, prokomentarisala je da „postoji niz strategija lečenja koje su dostupne za lečenje predmenstrualnih simptoma koji ometaju svakodnevno funkcionisanje žene”.

– Povećanje svesti o tome koliko su ovi simptomi uobičajeni i da, ako utiču na funkcionisanje, postoje dostupni tretmani, pomoći će ženama da poboljšaju kvalitet života – istakla je ona.

Da li predmenstrualni simptomi (PMS) zavise od starosti

Neke simptome, kao što su rasejanost, nizak libido, problem sa snom, gastrointestinalni simptomi, povećanje telesne težine, glavobolja, znojenje ili talasi vrućine, umor, promene kose, osip i pojava otoka, češće su prijavljivale starije ispitanice. Međutim, pošto su mnogi od ovih simptoma povezani sa perimenopauzom, možda nisu svi posledica PMS-a.

Kontrolisanje i regulisanje simptoma

Ako PMS ometa vaš svakodnevni život, dr Ross preporučuje da odete kod lekara:

– Nikada ne treba da se plašite da odete kod lekara radi podrške i provere. Važno je da sa njom/njim razgovarate o svim tekućim i simptomima koji su vezi sa vašom menstruacijom. Uspostavljanje dijagnoze i lečenje mogu da pomognu da se PMS stavi pod kontrolu.

Međutim, mnoge žene svoje simptome mogu da kontrolišu bez medicinske intervencije. Jedna efikasna metoda, kako se navodi u Menstrual Matters, neprofitnom onlajn informativnom centru, jeste da pratite svoje raspoloženje tokom dva ili tri ciklusa i identifikujete bilo koji obrazac u promenama vašeg raspoloženja.

Poznavanje sopstvenog tela može biti od pomoći mnogim ženama. Studija iz 2013. godine otkrila je „da preoblikovanje ’simptoma’ kao normalne promene, strategije suočavanja sa ponašanjem i samo-nadgledanje mogu efikasno smanjiti predmenstrualni stres”.

Menstruacija
foto: Profimedia

Dr Ross takođe savetuje da se uradi modifikacija ishrane, jer to može ublažiti simptome. – Hrana koja pogoršava simptome PMS-a podrazumeva prekomerne količine mlečnih proizvoda, uključujući sir, jogurt, mleko i puter, hranu sa visokim sadržajem natrijuma, crveno meso i druge masne proteine, pića sa kofeinom i prerađenu hranu. Jedite namirnice koje su prirodni diuretici za smanjenje nadimanja, zadržavanja vode i otoka, kao što su celer, krastavci, lubenica, paradajz, špargle, limunov sok, beli luk, dinja i zelena salata – savet je dr Ross.

U jednoj studiji iz Saudijske Arabije sugeriše se da za ublažavanje simptoma PMS-a iz ishrane treba eliminisati slatkiše i pića koja sadrže kofein, posebno kafu.

Vežbanje takođe može biti od pomoći mnogim ženama. Jedna studija otkrila je da samo 8 nedelja vežbanja tri puta nedeljno po 60 minuta značajno smanjuje simptome PMS-a kod mladih žena. I dr Ross se slaže:

– Redovno vežbanje 4-6 puta nedeljno u trajanju od najmanje 30 minuta pomaže u smanjenju nadimanja i pomaže kod izbacivanja viška vode iz organizma.

Raspoloženje je bitno

– Poznato je da stres i stresori direktno utiču na naše zdravlje, hteli mi to da priznamo ili ne. Stres ne utiče samo na naše telo fizički, već i na naše emocije i ponašanje. Stres pogoršava depresiju, anksioznost, gubitak težine ili gojenje i moždanu maglu. PMS, zajedno sa uobičajenim simptomima stresa, može da iznuri nedelju-dve dana pre menstruacije – kaže dr Sheryl Ross.

Ova zapažanja potkrijepljena su istraživanjem. One osobe koje pate od anksioznosti imaju veću verovatnoću da dožive simptome PMS-a. Još jedna studija otkrila je da su simptomi mentalnog zdravlja, kao što su depresija i simptomi anksioznosti, značajno veći kod onih žena koje su prijavile i PMS.

Osluškujte svoje telo i prepoznajte simptome PMS-a

Prema nekim istraživanjima, ako ste svesni simptoma PMS-a, veća je verovatnoća da ćete ih prijaviti i povezati fizičke i psihološke simptome sa svojim mesečnim ciklusom.

Međutim, kako dr Sally King primećuje za Menstrual Matters: „To ne znači da menstrualni ciklus ni na koji način ne utiče na raspoloženje. To samo znači da velika većina žena sa menstruacijom ne doživljava umerene do teške ciklične promene raspoloženja, i da kod velike većine žena koji imaju menstruaciju, promene raspoloženja nisu ograničene samo na predmenstrualnu fazu.”

01:57

LEKARI SPECIJALISTI SE VRAĆAJU U DOMOVE ZDRAVLJA? Dr Stanković: Pacijenti ne bi morali po upute, LISTE ČEKANJA NEUPOREDIVO KRAĆE

(Espreso/Telegraf/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.