EVO ŠTA MOGU DA ZNAČE KRVARENJA IZMEĐU MENSTRUACIJA: Morate da obratite pažnju na 1 STVAR
Bol, Foto: Profimedia

OPREZ

EVO ŠTA MOGU DA ZNAČE KRVARENJA IZMEĐU MENSTRUACIJA: Morate da obratite pažnju na 1 STVAR

Statistike kažu da otprilike jedna od četiri trudnice iskusi oskudna krvarenja tokom prvog tromesečja trudnoće, i to obično nije razlog za brigu. Međutim, postoje određena stanja kada ova pojava treba da nas zabrine

Objavljeno:

Menstruacija je deo cikličnog mesečnog krvarenja svake žene u reproduktivnom periodu, koja ima svoja bazična pravila. Naravno, svaka žena je „svet za sebe“, pa se kod određenog broja povremeno javljaju krvarenja između ciklusa. Uzroci mogu biti različiti, i ne treba ih zanemarivati.

Šta su „spotting“ krvarenja između menstruacija i jesu li opasna

U periodu između menstruacija, mnoge žene imaju oskudna, tačkasta krvarenja, poznata i kao „spotting“ krvarenja. Upravo tako se definišu sva takva vaginalna krvarenja do kojih dolazi u bilo koje vreme osim tokom očekivanog termina menstruacije. Te epizode ​​uglavnom traju kraće i lakših su simptoma u odnosu na redovan tok menstruacije. Međutim, u zavisnosti od uzroka krvarenja, nije nemoguće da se pojave još neki simptomi, poput grčeva, bola i neprijatnosti, koji u potpunosti podsećaju na mestrualne.

Bol
foto: Profimedia

Ako nisu obilna, krvarenja između menstruacija obično nisu razlog za zabrinutost. Ponekad, međutim, tačkice ili krvave fleke mogu biti znak i nekog ozbiljnog stanja. Do „spotting“ krvarenja između menstruacija dolazi iz različitih razloga. Ona mogu biti uobičajeni znak nekih zdravstvenih poremećaja, ali i promene načina života. Ređe mogu biti znak i da nešto zaista nije u redu, pa bi to svakako trebalo proveriti. Evo najčešćih uzroka tačkastih krvarenja između menstruacija.

Menstruacija, upotreba kontraceptivnih sredstava i vanredna krvarenja

Upotreba kontraceptivnih sredstava (hormonske kontrole rađanja) kao što su pilule, hormonska spirala ili injekcije, čest je uzrok tačkastih krvarenja. Ovaj neželjeni efekat generalno nije štetan ni opasan, ako ne postoji neki drugi uzrok kao osnovni razlog. Ali, ako je krvarenje uznemirujuće, ne prestaje ili se intenzivira, javite se ginekologu koji će ustanoviti razlog i ako je potrebno, odrediti terapiju.

Neke bolesti kao razlog „spotting“ krvarenja

I neke bolesti čiji je uzročnik hormonski disbalans, ponekad izazivaju tačkasta krvarenja. Pre svega se to odnosi na hipotireozu, kada štitna žlezda proizvodi premalo hormona, i sindrom policističnih jajnika (PCOS), hormonsku neravnotežu koja utiče na ovulaciju i plodnost. Kada se dijagnostikuju na vreme, ova stanja mogu da se leče lekovima koji pomažu u regulaciji hormona, uz smanjenu mogućnost krvarenja.

Moguća trudnoća

Menstruacija prestaje kada dođe do trudnoće, ali je prilično uobičajeno da postoje manja krvarenja, posebno u ranim fazama. Statistike kažu da otprilike jedna od četiri trudnice iskusi oskudna krvarenja tokom prvog tromesečja trudnoće. Sam proces oplodnje jajne ćelije može da bude odgovoran za pojavu krvarenja, čak i do dve nedelje od momenta oplodnje. Mogući uzrok je i razvijanje više krvnih sudova u grliću materice.

Krvarenje kasnije u trudnoći može biti razlog za zabrinutost. U ranoj trudnoći to obično nije slučaj. Ipak, važno je da kontaktirate lekara ako primetite krvarenje u bilo kom trenutku trudnoće.

Upotreba pojedinih lekova

Nekoliko vrsta lekova može izazvati pojavu „spotting“ krvarenja, uključujući:

hormonsku terapiju

tamoksifen (lek za rak dojke u ranoj fazi)

terapiju za krvni pritisak

određene antidepresive i antipsihotike

pilule za hitnu kontracepciju („dan posle“).

Uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što prestanete da uzimate bilo koje propisane lekove.

Fibroidi ili polipi materice

Dve različite vrste izraslina na materici, fibroidi i polipi materice (endometrijuma) mogu da izazovu tačkasto krvarenje, kao i grčeve. Ove tvorevine su obično male, nekancerozne i mogu biti potpuno asimptomatske. Veća je verovatnoća pojave kod starijih žena, a mogu se lečiti lekovima ili operacijom.

Polno prenosive infekcije

Određene polno prenosive infekcije (SPI), kao što su hlamidija i gonoreja, takođe mogu da budu razlog abnormalnog vaginalnog krvarenja između menstruacija. Ako su ove infekcije uzrok krvarenja, verovatno ćete primetiti neobičan vaginalni iscedak, uz peckanje pri mokrenju. Polno prenosive infekcije ustanovljavaju se posebnim testovima, a ako se ne leče mogu da izazovu ozbiljne komplikacije, ne samo sterilitet.

Ovulacija kao uzrok krvarenja između menstruacija

Kod nekih žena, krvarenje između ciklusa se može javiti i kao posledica ovulacije. To je ključni momenat menstrualnog ciklusa, kada jajnici otpuštaju jajnu ćeliju spremnu za oplodnju. Ova vrsta krvarenja obično traje dan ili dva i ponekad je, kao i kod endometrioze, takođe praćena grčevima.

Seksualni odnos

Nije neuobičajeno primetiti tačkice ili fleke od krvi nakon seksa. Veruje se da je to slučaj kod otprilike oko 9 odsto žena. Uzroci se mogu pripisati brojnim faktorima, kao što su:

tanak ili suv zid vagine

endometrioza

polipi

upala (infekcija).

Povreda ili trauma

Bilo koja vrsta povrede vaginalnog područja može biti uzrok krvarenja. Seksualna trauma, ondosno nasilje, jedan je od uzroka, ali i rutinske aktivnosti poput uzimanja papa testa ili grubljeg seksualnog odnosa takođe mogu da dovedu do krvarenja. Ako je prisutan i bol, obavezno se javite lekaru.

Perimenopauza i tačkasta krvarenja

Tokom perimenopauze, nivoi hormona variraju. Uz promene u menstrualnim ciklusima, koje su očekivane, često dolazi i do povremenih krvarenja. Međutim, za razliku od nekih drugih problema, krvarenja se ne smatraju normalnim delom perimenopauze. Zato je potrebno iz predostrožnosti se javiti lekaru. Ostali simptomi perimenopauze uključuju vaginalnu suvoću, probleme sa spavanjem i valunge. Na sve se u dobroj meri može uticati lekovima, prirodnim preparatima, hormonskom terapijom i promenama u načinu života.

Stres je čest uzročnik „spotting“ krvarenja

Fizički i emocionalni stres utiče na naše telo, kao i na menstrualni ciklus. Stručnjaci smatraju da povišeni nivoi stresa mogu poremetiti regulaciju hormona, pa i ciklusa, uzrokujući vanredna krvarenja. Pomažu promena načina života, dijeta, novi modeli vežbanja (joga, plivanje), hobiji i druge aktivnosti.

Pobačaj ili vanmaterična trudnoća

Ako ste trudni, jače krvarenje sa grčevima može potencijalno da signalizira pobačaj ili vanmateričnu trudnoću (oplođeno jaje se implantira izvan materice). Ostali znaci pobačaja su bol u stomaku, tečnost ili parčići tkiva koji dolaze iz vagine. Tu su i bol u donjem delu leđa, kao i blagi bol u stomaku ili karlici. Oba stanja mogu biti hitni slučajevi, pa ako postoji sumnja, ne oklevajte i javite se hitnoj lekarskoj službi.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.