VAŽNO ZA ŽENE U MENOPAUZI! Ove savete ne uzimajte zdravo za gotovo, MORATE da znate
Žena, Foto: Profimedia

OPREZNO

VAŽNO ZA ŽENE U MENOPAUZI! Ove savete ne uzimajte zdravo za gotovo, MORATE da znate

Noćno znojenje i valunzi negativno utiču na kvalitetan san pa se tako stvara začarani krug umora i nervoze, posebno ako postoji i neko oboljenje poput osteoporoze ili reumatoidnog artritisa

Objavljeno:

Menopauza menja psihofizički status svake žene, a ono što je često veliki problem jeste smanjena gustina kostiju. Lomovi i padovi se događaju jer su kosti lomljivije, više krte i podložnije pucanju. Zbog toga je veoma značajno uraditi sve što je u našoj moći da ove neželjene događaje sprečimo.

1. Redovno vežbanje jača kosti i pomaže da se menopauza lakše podnese

Lista razloga za obavezno upržnjavanje fizičke aktivnosti je duga. Nije slučajno što je upravo umerena fizička aktivnost na vrhu važnih metoda samopomoći ženama u menopauzi. Kada su žene u menopauzi aktivne, kosti će biti jače, mišići jači a fleksibilniji, kao i zglobovi. Aktivna menopauza održava i srce zdravim- Zatim, pomaže u borbi protiv umora, poboljšava raspoloženje. Pomoći će da bolje spavate i poboljšate opšte zdravlje.

Kako je svaka žena „svet za sebe“, najbolje je posavetovati se sa stručnjakom o tome koje vežbe su najefikasnije, ali i najbezbednije za određenu osobu.

2. Menopauza zahteva da se poveća unos kalcijuma i vitamina D

I kalcijum i vitamin D su neophodni za jake kosti sa stabilnom gustinom. Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masnoće, zeleno lisnato povrće i masna riba su dobri izvori kalcijuma. Vitamin D se nalazi u masnoj ribi poput skuše, lososa i tunjevine. Takođe, ima ga u mleku i drugim mlečnim proizvodima i celim žitaricama. Obavezno konsultujte lekara o tome da li je potrebno da nadoknadite količinu vitamina D ili kalcijuma suplementacijom i nemojte uzimati velike količine na svoju ruku.

3. Merite gustinu kostiju – to je veoma važno ako imate osteoporozu

Reč je o jednostavnom testu kojim se određuje udeo minerala u našim kostima. U većini slučajeva, proverava se gustina nekoliko kostiju. Obično je to kuk, ručni zglob ili kičma, kažu smernice Mayo Clinic. Ako imate nisku mineralnu gustinu kostiju, moguće je da već imate osteoporozu. To zahteva ne samo posebnu pažnju već i terapiju, uz promenu životnih navika. Na listi stvari i rituala koje podrazumeva promena životnih navika nalaze se sve stavke iz ovog teksta.

4. Neka vaša spavaća soba bude hladna, mračna i tiha

Noćno znojenje i valunzi negativno utiču na kvalitetan san. Stvara se začarani krug od umora, kostobolje, nervoze. Ukoliko žena ima i dijagnozu reumatodinog artritisa, situacija može još više da se iskomplikuje. Poželjno je spavati u spavaćicama ili pidžamama od prirodnih materijala, a isto važi za posteljinu. Tako se izbegava dodatno povećanje temperature. Pokušajte sa još nekim pravilima:

držite se redovnog rasporeda spavanja

izbegavajte teške obroke, kofein i alkohol pre spavanja

ne gledajte televiziju iz kreveta i nemojte držati telefon pored glave; nemojte ni surfovati u krevetu pre nego što pokušate da zaspite

opustite se pre spavanja čitajući knjigu, slušajući muziku ili u toploj kupki sa aromatičnim biljem.

5. Otvoreno razgovarajte o seksu

Intimni odnosi su tabu-tema i inače, a posebno kada se kaže da i žene u menopauzi mogu da uživaju u onome što je ne samo čin intimnosti već i hormonska potreba. Međutim, reumatoidni artritis i menopauza u kombinaciji često otežavaju normalan seksualni život. Bol i umor mogu umanjiti želju, a menopauza često dovodi do suvoće vagine i pada seksualne funkcije. Zbog toga je neophodno otvoreno razgovarati i sa partnerom i sa lekarom.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.