PROBUDILI STE SE, A USTA SU VAM SUVA KAO BARUT? Ovo može biti znak ozbiljne bolesti, idite odmah kod lekara
Suve usne, Foto: Profimedia

PAZITE SE

PROBUDILI STE SE, A USTA SU VAM SUVA KAO BARUT? Ovo može biti znak ozbiljne bolesti, idite odmah kod lekara

Kao posledica suvih usta, javlja se neprijatan zadah, zubi ubrzano propadaju zbog karijesa, česta je infekcija gljivicama

Objavljeno:

Osim ukoliko niste prethodnu noć preterali sa alkoholom, da li znate zbog čega se još javljaju suva usta? Obično znaju da budu posledica dehitratacije ili neke virusne infekcije, pa čak i anksioznosti. Međutim, ukoliko su vam usta suva duže vreme i to u kontinuitetu, postoji mogućnost da je reč o simptomu kserotomiji.

Kserotomija ili suvoća usta javlja se kada ne proizvodimo dovoljno pljuvačke i može da bude izazvana pojedinim lekovima, kao i znak upozorenja za određene bolesti.

Lekovi, poput antidepresiva, alergija, sredstva protiv anksioznosti ili Parkinsonove bolesti mogu da dovedu do sušenja usta. Suva usta se često javljaju i kao posledica dijabetesa, ali i pojedinih autoimunih bolesti.

Javlja se kod bolesnika sa Sjogrenovim sindromom, sarkoidozom i kod pacijenata inficiranih HIV–om. Upravo iz tog razloga lekari savetuju da se nakon dužeg perioda trajanja suvoće usta obavezno javite lekaru.

Provera se vršiti lako, držanjem špatule na sluzokoži obraza oko pet sekundi.

Ako se špatula lako odvaja od sluzokože obraza, lučenje pljuvačke je normalno, ali ako ima teškoća, u pitanju je kserotomija. Kao posledica suvih usta, javlja se neprijatan zadah, zubi ubrzano propadaju zbog karijesa, česta je infekcija gljivicama.

Higijena usne šupljine je otežana, kao i gutanje i govor.

Zato, ukoliko su vam usta duži vremenski period suva i to učestalo, ne bilo vam zapoveđeno da posetite svog lekara i obavite pregled na vreme.

Bonus video

02:34

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.