OVO RUSI OBAVEZNO PRAVE ZA USKRS: Mekani kolač PUN SUVOG VOĆA se sprema po staroj TRADICIJI (RECEPT)
Mafini, Foto: Printscreen/Youtube/ Ricette Fatte In Casa

preUKUSNO

OVO RUSI OBAVEZNO PRAVE ZA USKRS: Mekani kolač PUN SUVOG VOĆA se sprema po staroj TRADICIJI (RECEPT)

Isprobajte recept za tradicionalni ruski kolač.

Objavljeno:

Paska je tradicionalni ruski kolač koji se služi za Uskrs. Napravi se testo koje je vrlo jednostavno, jer se svi sastojci sjedine varjačom, a onda se u njega doda i suvo voće. Preko ide bela glazura koju možete da ukrasite po želji. Ovaj mekani i vazdušasti uskršnji kolač će vas oduševiti na prvi zalogaj, pa obavezno pokušajte da ga napravite.

Sastojci:

suvo voće po želji

2 kašike konjaka (ili sok od pomorandže)

25 g svežeg kvasca

150 ml toplog mleka

6 žumanaca

150 g šećera + 1 kašika

20 g vanilin šećera

prstohvat soli

rendana korica pomorandže

80 g putera

400 g brašna + 1 kašika

Za belu glazuru:

1 belnace

prstohvat soli

sok od 1/2 limuna

150-200 g šećera u prahu

Priprema: Iseckajte suve kajsije da budu veličine kao suvo grožđe i brusnice. Možete da koristite suvo voće po želji. Zatim ih prelijte konjakom, pa ostavite preko noći. Ako ne želite da koristite alkohol prelijte sokom od pomorandže. U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac i kašiku šećera, pa kašikom još malo utapkajte. Sipajte toplo mleko i promešajte. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

U drugoj posudi pomešajte žumanca, so, šećer (150 g), vanilin šećer, rendanu koricu pomoradže i istopljeni puter. Umutite viljuškom, pa u tu smesu dodajte aktivirani kvasac. Promešajte i sipajte prosejano brašno. Mešajte testo varjačom dok se ne sjedine svi sastojci. Pokrijte ga providnom folijom koju ste premazali uljem i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. Ponovo promešajte, pa sipajte suvo voće u koje ste dodali kašiku brašna i promešajte ponovo. Kašiku nauljite, pa sipajte testo u duboke papirne kalupe. Nemojte da ih punite do vrha.Ako vam se vidi suvo voće, nauljite prst i pritisnite ga u testo. Poravnajte kašikom, pa papirne kalupe stavite u pleh. Pokrijte krpom i ostavite još nekih sat vremena da odstoje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Ako su vam kalupi manji pecite ih nekih 20 minuta. Za glazuru: Lagano umutite belanca sa prstohvatom soli i limunovim sokom, pa dodajte šećer u prahu i lepo sjedinite. Dobijenom glazurom premažite vrh kolača i ukrasite po želji. Možete seckanim suvim voćem, možete šarenim ili čokoladnim mrvicama...

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.