EVO DA LI KILA MOŽE ZAISTA NASTATI DIZANJEM TERETA: Simptomi su jasni, ali ovo je TAČAN UZROK hernije
Creva, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

DA LI STE ZNALI?

EVO DA LI KILA MOŽE ZAISTA NASTATI DIZANJEM TERETA: Simptomi su jasni, ali ovo je TAČAN UZROK hernije

Lekari često čuju da se kila prvi put javila tokom perioda podizanja teškog tereta, ali, mnogo verovatnije je, kako kažu, da se radi o kombinaciji niza povezanih faktora

Objavljeno:

Kila ili hernija obično se javlja u stomaku ili na preponama, kada jedan od organa prođe kroz mišić ili tkivo u kojem se nalazi. Najčešće se pojavljuje kao čudna izbočina, koja se javlja i nestaje tokom raznih aktivnosti ili u različitim položajima. Može i ne mora da izazove simptome, kao što su nelagodnost ili bol, a u većini slučajeva neophodna je hirurška intervencija.

Zašto nastaje kila?

Većina kila su one koje nastaju kada jedan od trbušnih organa „izgura“ ili „prođe“ kroz zid trbušne duplje. Kile mogu da se jave postepeno, kako starimo, posebno usled trošenja, habanja mišića, a mogu da budu i posledica povrede, operacije ili poremećaja pri rođenju. U narodu se najčešće čuje da se „kila dobija zbog dizanja teškog tereta“, a da li to zaista može da se desi u takvoj situaciji, objašnjava hirurg dr Ajita Prabhu iz Cleveland Clinic.

Stomak
foto: Profimedia

– Često čujemo da se kila prvi put razvila tokom perioda podizanja teškog tereta. Ali, verovatnije je da se radi o kombinaciji niza povezanih faktora. Zbog načina na koji se naša anatomija razvija tokom embrionalne faze, određena količina slabosti često je prisutna pri rođenju, obično u trbušnom zidu, blizu pupka ili na preponama – objašnjava dr Prabhu.

Kilu mogu da izazovu i kašljanje i kijanje

Mnogi pacijenti razvijaju kilu u oblasti oko pupka ili na preponama, čak i bez nepotrebnog stresa, koji se javlja pri dizanju teškog tereta. Međutim, sve što pojačava pritisak u stomaku – kašljanje, podizanje nečeg uvis, kijanje ili spuštanje nekog predmeta – može da napregne slabo područje i izazove kilu, ističe dr Prabhu.

– Ne može da se predvidi kod kojih pacijenata će se razviti kila. Zbog toga se ne može sa sigurnošću nekome preporučiti da izbegava fizički posao, koji podrazumeva dizanje težeg tereta, a sve zbog straha da bi kila mogla da se razvije. Obično savetujem pacijente da normalno žive svoj život, jer fizička aktivnost ima mnoge dokazane zdravstvene prednosti. Naravno, važno je zaustaviti svaku aktivnost koja uzrokuje bol – naglašava dr Prabhu.

Kada se uveća i kila postane bolna, savetuje se operacija

Vremenom hernija može da se uveća, postane bolnija i da izazove razne komplikacije. S druge strane, ima i slučajeva bez ikakvih simptoma koji bi ukazivali na postojanje kile. Kila postaje bolnija kako se uvećava i tada se pacijentu savetuje operacija, kako bi se otklonio bol i sprečile moguće komplikacije. Oporavak posle operacije može da traje nekoliko nedelja.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.