AKO RADITE U KANCELARIJI, MOŽETE OŠTETITI RUKU NEPOVRATNO: Evo koja vam BOLEST preti i kako da je ODMAH SPREČITE
Teniski lakat, Foto: Printscreen/Youtube/PoliklinikaRibnjakZagreb

HITNO PROVERITE

AKO RADITE U KANCELARIJI, MOŽETE OŠTETITI RUKU NEPOVRATNO: Evo koja vam BOLEST preti i kako da je ODMAH SPREČITE

Ukoliko osećate jak i intenzivan bol sa spoljašnje strane lakta u jednoj tački verovatno imate teniski lakat. Evo koji su simptomi i metode lečenja ove pojave:

Objavljeno:

Tensiki lakat je zapravo zapaljenje lakatnog zgloba uzrokovano stalnim stresom(preteranom upotrebom), Bol se najčešće oseća kada ispravite ruku sa spoljašnje strane ruke.

Teniski lakat nastaje kada dođe do oštećenja određenog mišića u podlaktici. Neretko nismo ni svesni kada dođe do povrede, koju izazivaju naši svakodnevni monotoni pokreti, pogotovo kod onih koji se bave kancelarijskim poslom.

Teniski lakat može biti pokrenut bilo kojom aktivnošću koja uključuje ponavljano uvrtanje zgloba.

Ove aktivnosti mogu uključivati:

  • tenis i drugi reket sportovi
  • plivanje
  • golf
  • okrećući ključ
  • često koristite šrafciger, čekić ili računar

Koji su simptomi teniskog lakta? Možda ćete osetiti neke od sledećih simptoma ako imate teniski lakat:

  • bol u laktu koji je u početku blag, ali se postepeno pogoršava
  • bol koji se proteže od spoljašnje strane lakta do podlaktice
  • pojačan bol prilikom rukovanja ili stiskanja predmeta
  • bol prilikom podizanja nečega, korišćenja alata ili otvaranja tegli
Lakat
foto: Printscreen/Youtube/Zdravojutro

Kako se dijagnostikuje teniski lakat? Teniski lakat se obično dijagnostikuje tokom fizičkog pregleda. Vaš lekar će vas pitati o vašem poslu, da li se bavite nekim sportom i kako su se razvili vaši simptomi. Zatim će izvršiti nekoliko jednostavnih testova kako bi pomogli u postavljanju dijagnoze. Vaš lekar može da izvrši pritisak na mesto gde se tetiva vezuje za kost da proveri bol. Kada je lakat ravan, a zglob savijen (savijen prema strani dlana), osetićete bol na spoljnoj strani lakta dok ispružite (ispravite) zglob.

Vaš lekar može takođe naručiti testove snimanja, kao što su rendgenski snimak ili MR skeniranje, kako bi se isključili drugi poremećaji koji mogu izazvati bol u ruci. To uključuje artritis lakta. Ovi testovi obično nisu potrebni za postavljanje dijagnoze.

Kako se leči teniski lakat? Nehirurške intervencije Oko 80 do 95 procenata slučajeva teniskog lakta može se uspešno lečiti bez operacije. Vaš lekar će prvo propisati jedan ili više od sledećih tretmana:

Odmor: Prvi korak u vašem oporavku je da odmarate ruku nekoliko nedelja. Vaš lekar vam može dati protezu koja će vam pomoći da imobilišete zahvaćene mišiće. Led: Paketi leda postavljeni preko lakta mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju bolova. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi: Lekovi bez recepta, kao što su aspirin i ibuprofen, mogu pomoći u smanjenju bolova i otoka.

Lakat
foto: Printscreen/Youtube/Zdravojutro

Fizikalna terapija: Fizioterapeut će koristiti različite vežbe da ojača mišiće vaše podlaktice i podstakne zarastanje. To može uključivati vežbe za ruke, masažu ledom i tehnike stimulisanja mišića. Ultrazvučna terapija: U ultrazvučnoj terapiji, ultrazvučna sonda se postavlja na najbolnije područje na vašoj ruci. Sonda emituje visokofrekventne zvučne talase u tkiva u određenom vremenskom periodu. Ova vrsta lečenja može pomoći u smanjenju upale i ubrzanju oporavka. Injekcije steroida: Vaš lekar može odlučiti da ubrizga kortikosteroidni lek direktno u zahvaćeni mišić ili tamo gde se tetiva vezuje za kost u laktu. Ovo može pomoći u smanjenju upale. Terapija udarnim talasima: Ovo je eksperimentalni tretman koji isporučuje zvučne talase do lakta kako bi promovisao sopstveni proces zarastanja tela. Vaš lekar može ili ne mora ponuditi ovu terapiju. Injekcija plazme bogate trombocitima: Ovo je mogućnost lečenja koja izgleda prilično obećavajuća i koju koriste neki lekari. Međutim, to obično ne pokrivaju osiguravajuća društva trenutno.

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.