EVO KAKO MEDITERANSKA HRANA UTIČE NA ORGANIZAM: Niste ni slutili ovaj odgovor, jasno je KAO DAN
Banane, Foto: Aleksandra Čolić

VAŽNO

EVO KAKO MEDITERANSKA HRANA UTIČE NA ORGANIZAM: Niste ni slutili ovaj odgovor, jasno je KAO DAN

Mediteranska ishrana je raznovrsna ishrana koja sadrži minimalno obrađenu hranu, ograničene količine crvenog mesa i umerene količine mlečnih proizvoda i živine. Jedna studija otkrila je da mediteranska ishrana može imati neuroprotektivni efekat protiv invaliditeta kod MS

Objavljeno:

Mediteranska ishrana i njeni efekti na kognitivna oštećenja kod pacijenata sa multiplom sklerozom (MS) bili su predmet analize i istraživanja najnovije studije. Otkriveno je da je konzumiranje mediteranske ishrane povezano sa manjim rizikom od kognitivnih oštećenja. Potrebne su dodatne studije da bi se potvrdili rezultati.

Mediteranska ishrana i multipla skleroza

Multipla skleroza je hronično autoimuno stanje koje utiče na mozak i centralni nervni sistem. Simptomi uključuju umor, probleme sa pokretljivošću i utrnulost. Oko 2,8 miliona ljudi širom sveta živi sa MS, a za razliku od muškaraca, žene imaju dvostruko veće šanse da obole.

Studije pokazuju da određene vrste ishrane i drugi faktori životnih navika mogu da poboljšaju kvalitet života pacijenata sa MS. Jedna studija je, na primer, otkrila da mediteranska ishrana može imati neuroprotektivni efekat protiv invaliditeta kod MS.

Uzrok MS je nepoznat i trenutno nema leka. Tretmani se obično fokusiraju na ublažavanje simptoma i usporavanje progresije.

Mediteranska ishrana je raznovrsna ishrana koja sadrži minimalno obrađenu hranu, ograničene količine crvenog mesa i umerene količine mlečnih proizvoda i živine. Ova ishrana bogata je:

ribom

povrćem

integralnim žitaricama

mahunarkama

voćem

mono ili polinezasićenim masnim kiselinama kao što je maslinovo ulje

Dalja istraživanja o tome kako faktori ishrane utiču na MS mogu da poboljšaju kvalitet života pacijenata sa ovim stanjem. Nedavno su naučnici istraživali efekte mediteranske ishrane na kogniciju kod pacijenata sa MS. Otkrili su da je konzumiranje mediteranske ishrane povezano sa manjim rizikom od kognitivnih oštećenja.

Maslinovo ulje
foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

– Kognitivno oštećenje može da utiče na preko 50 odsto osoba sa MS i trenutno ne postoje efikasni farmakološki tretmani – Barbara Giesser, neurolog i specijalista za MS na Pacifičkom institutu za neuronauku u zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Moniki, Kalifornija, koja nije bila uključena u studiju, rekla je za Medical News Today (MNT).

– Strategija životnog stila koja bi mogla da pomogne u zaštiti ili održavanju normalne kognitivne funkcije bila bi veoma važna u pružanju pomoći ljudima sa MS da imaju što je moguće bolji život – dodala je Giesser.

Studija je predstavljena na 75. godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju.

Smanjen rizik od kognitivnog oštećenja

U potrebe studije, istraživači su regrutovali 563 osobe sa MS. Svaka od njih popunila je upitnik kako bi se evidentiralo koliko su detaljno pratili mediteransku ishranu. Rezultati su se kretali od 0-14. Učesnici su bili podeljeni u različite grupe: oni koji su postigli 0-4 najmanje su se pridržavali mediteranske ishrane, dok su se oni koji su ostvarili devet i više bodova najviše pridržavali. Pored ovoga, učesnici su prošli i tri testa procenjujući svoje sposobnosti razmišljanja i pamćenja. Na osnovu ovih testova zaključeno je da je 108 učesnika, ili 19,2 odsto, imalo kognitivna oštećenja.

Nakon analize rezultata, istraživači su otkrili da su pacijenti koji su se najviše pridržavali mediteranske ishrane imali 20 odsto manji rizik od kognitivnog oštećenja, za razliku od onih koji su se pridržavali najmanje.

Ova veza ostala je nakon kontrole zbunjujućih faktora, uključujući demografske faktore i zdravstvene faktore, među njima poremećaje spavanja, dijabetes i hipertenziju.

Kako mediteranska dijeta pomaže

– Ovaj način ishrane je visokokvalitetan, jer sadrži i obezbeđuje ne samo esencijalne hranljive materije, već i raznovrsnost prirodnih bioaktivnih sastojaka koji se sve više istražuju zbog njihove uloge u zaštiti od kognitivnog opadanja – rekla je za MNT Meghan Pendleton, registrovani dijetetičar, koja nije bila uključena u studiju.

– Pretpostavlja se da oksidativni stres igra glavnu ulogu u MS, uzrokujući ćelijsko oštećenje i neurodegeneraciju. Hipoteze sugerišu da mediteranska ishrana obezbeđuje bioaktivne supstance koje mogu zaštititi od oksidativnog stresa ili nude druge zaštitne mehanizme — dodala je Pendelton.

– Mehanizmi pomoću kojih bi mediteranska ishrana mogla da pomogne u zaštiti kognicije uključuju moguće antiinflamatorne i/ili antioksidativne efekte, smanjenje pratećih bolesti koje mogu uticati na spoznaju, kao što je hipertenzija, i uvođenje zdravije hrane umesto one koja može doprineti pratećim bolestima ili negativnom uticaju na spoznaju, kao što je ultra prerađena hrana – dodala je dr Giesser.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.