AKO VAM KOSA OPADA U PEČATIMA, TO ZNAČI SAMO JEDNO: Dobro proverite da li imate OVU BOLEST
Opadanje kose, Foto: Profimedia

HITNO

AKO VAM KOSA OPADA U PEČATIMA, TO ZNAČI SAMO JEDNO: Dobro proverite da li imate OVU BOLEST

Alopecija je autoimuna bolest opadanja kose. Ova bolest nije zarazna, ali može da označava simptom neke druge bolesti, ili zdravstvenog problema.

Objavljeno:

Ova autoimuna bolest ima različite podvrste. Ako bilo šta poremeti prirodni, zdrav ciklus rasta kose može doći do alopecije.

Neke vrste ove bolesti je moguće izbeći, a druge mogu zadesiti osobe bilo kog uzrasta. Čak i vaše poreklo, rasa, starost i drugi faktori mogu biti faktori pokretači ove bolesti.

Uzroci i simptomi najčešćih vrsta alopecije:

Alopecija areata Glavni simptom alopecije areate je kosa koja opada u mrljama, obično na koži glave. Ali alopecija areata može uticati na obrve, trepavice i druga mesta na telu.

Alopecija areata je autoimuni poremećaj. Sa alopecijom areatom, imuni sistem tela greškom napada zdrave folikule dlake, male rupe u obliku džepova na našoj koži koje rastu dlake, slično načinu na koji se imuni sistem može boriti protiv infekcije. Povreda folikula dovodi do gubitka kose. Ova vrsta alopecije se javlja u porodicama.

Alopecija
foto: Printscreen/TikTok

Perzistentna peckasta alopecija areata Kada se neograničeni gubitak kose nastavi, ali se ne poboljša ili pogorša tokom vremena, karakteriše se kao uporna peckasta alopecija areata. To je uzrokovano istim faktorima koji dovode do alopecije areate.

Alopecia totalis Kada celo skalp doživi gubitak kose, stanje se naziva totalna alopecija. Kao i neki drugi oblici alopecije, izgleda da je povezana sa neobičnim odgovorom imunog sistema. Međutim, istraživači i dalje pokušavaju da otkriju tačne uzroke alopecije totalis.

Alopecia universalis Kao što mu ime govori, alopecia universalis je stanje koje uključuje potpuni gubitak kose. Ovo uključuje kožu glave i ostatak tela. Kao i druge autoimune bolesti, nejasno je zašto neki ljudi razviju ovo stanje, a drugi ne.

Difuzna alopecija areata Difuzna alopecija areata je takođe poznata kao telogen efluvium. Razlikuje se od alopecije areate jer se vaša kosa istanji, a zatim ispada u raštrkanim delovima po koži glave, umesto da ispada u mrljama. U retkim slučajevima, slični obrasci gubitka kose će se pojaviti u drugim delovima tela. Uzroci uključuju ozbiljan stres, iznenadne hormonalne promene i neželjene efekte lekova.

Ophiasis alopecija Ophiasis alopecija je oblik alopecije areate koja uglavnom zahvata bočne i zadnje strane vlasišta. To je autoimuni poremećaj koji uglavnom pogađa mlade ljude.

Androgena alopecija Androgena alopecija je uobičajeno genetsko stanje koje pogađa ljude svih polova.

Muški uzorak Muška ćelavost obično počinje opadanjem kose ili gubitkom kose na kruni. Bočne strane i donji deo glave su obično poslednje oblasti koje gube kosu, ako ih uopšte izgube.

Ženski obrazac Ćelavost kod žena se razlikuje od ćelavosti kod muškaraca jer obično počinje proređivanjem kose duž linije dela. Linija dela se na kraju može proširiti, ali potpuna ćelavost je retka.

Opadanje kose
foto: Profimedia

Cicatricial alopecia Stručnjaci ne razumeju u potpunosti uzroke cicatricijalne alopecije, iako se ovo inflamatorno stanje ponekad razvija nakon što je koža oštećena opekotinom ili teškom infekcijom. Gubitak kose se može javiti sporo u mrljama ili brže na većim područjima. Koža ispod takođe može da svrbi i da se upali.

Lichen planopilaris Lichen planopilaris je još jedno zapaljensko stanje koje češće pogađa mlade žene nego muškarce. To je redak poremećaj sa nepoznatim uzrokom koji rezultira glatkim mrljama kože na koži glave.

Frontalna fibrozirajuća alopecija Frontalna fibrozirajuća alopecija je oblik lichen planopilarisa. Obično uzrokuje spor, ali progresivan gubitak kose, obično neposredno iznad čela. Obrve i trepavice takođe mogu biti pogođene.

Centralna centrifugalna cicatricijalna alopecija (CCCA) CCCA uzrokuje gubitak kose koji počinje na kruni, a zatim se širi preko vrha glave. Prema izveštaju iz 2020. godine, CCCA skoro isključivo pogađa crnke starije od 30 godina. Stručnjaci nisu sigurni zašto, ali CCCA verovatno ima više uzroka.

Trakciona alopecija Trakciona alopecija je gubitak kose izazvan uzastopnim povlačenjem ili zatezanjem kose u istom pravcu.

Alopecia barbae Autoimuno stanje, alopecia barbae uzrokuje da kosa na bradi opada u malim kružnim mrljama. Ponekad se zakrpe preklapaju kako stanje napreduje. Međutim, teško je predvideti koliko će kose biti izgubljeno.

Postpartalna alopecija Brz i značajan pad nivoa estrogena nakon porođaja može dovesti do stanja poznatog kao postpartalna alopecija. Međutim, lekari to ne smatraju tipičnim gubitkom kose. Umesto toga, postpartalna alopecija je zapravo opadanje kose nakon pojačanog rasta dlake do kojeg može doći tokom trudnoće. U roku od nekoliko meseci, redovni rast kose se obično nastavlja.

Kako izgleda alopecija? Alopecija se javlja kada se uobičajeni ciklus rasta kose prekine ili zaustavi. Obrazac gubitka kose varira u zavisnosti od vrste ili uzroka alopecije.

Gubitak kose kod muškaraca i žena obično počinje na različitim delovima vlasišta i takođe napreduje na različite načine.

Najčešći tipovi alopecije kod muškaraca Muškarci češće doživljavaju primetan gubitak kose od žena. Pored genetskih i imunoloških pokretača gubitka kose, hormonski faktori - posebno smanjeni nivoi muškog polnog hormona dihidrotestosterona - takođe mogu doprineti gubitku kose kod muškaraca.

Među najčešćim tipovima alopecije koji pogađaju muškarce su:

alopecija areata androgena alopecija alopecia barbae

Kosa
foto: Profimedia

Najčešći tipovi alopecije kod žena Značajan gubitak kose je ređi kod žena nego kod muškaraca, ali žene doživljavaju nekoliko vrsta alopecije. Među njima su:

alopecija areata androgena alopecija postpartalna alopecija trakciona alopecija

Najčešći tipovi alopecije kod dece Deca doživljavaju gubitak kose mnogo ređe nego odrasli, mada određene vrste alopecije mogu uticati na mlade ljude. Među njima su:

alopecija areata, koja često počinje u adolescenciji lichen planopilaris ophiasis alopecija

Koji su tretmani za različite tipove alopecije areate? Iako ne postoji lek za alopeciju, nekoliko opcija lečenja može pomoći u ponovnom rastu kose ili barem usporiti ili zaustaviti dalji gubitak kose. Među najčešće korišćenim tretmanima za alopeciju su:

Kortikosteroidi Kortikosteroidi koji se izdaju na recept mogu potisnuti imuni sistem i smanjiti oštećenje zdravih folikula dlake. Ovi lekovi uključuju oralne, lokalne i injekcije. Vrste alopecije koje se najefikasnije leče kortikosteroidima uključuju:

alopecija areata totalna alopecija alopecia universalis CCCA lichen planopilaris ophiasis alopecija uporna peckasta alopecija areata

Microneedling Microneedling je relativno nov tretman za pokretanje nove kose. Tretman uključuje bušenje vlasišta sitnim iglicama kako bi se podstakla proizvodnja kolagena (vrsta proteina), koji može obnoviti rast kose. Vrste alopecije kojima se pomaže mikroiglom uključuju:

alopecija areata androgena alopecija ophiasis alopecija

Minokidil Često korišćeni lek, minoksidil (Rogaine), je proizvod bez recepta. Možete ga nanositi lokalno na područja koja doživljavaju gubitak kose. Vrste gubitka kose koje najbolje reaguju na minoksidil uključuju:

alopecija areata CCCA difuzna alopecija areata ophiasis alopecija uporna peckasta alopecija areata

Smanjenje stresa Upravljanje stresom i prevladavanje posebno stresnih epizoda u vašem životu ponekad može zaustaviti gubitak kose izazvan ozbiljnim stresorima. Jedna vrsta alopecije koja može reagovati na efikasno upravljanje stresom je difuzna alopecija areata.

Imunoterapija Pored kortikosteroida, druge vrste lekova mogu smanjiti odgovor imunog sistema tela. To uključuje oralne lekove, kao što su tofacitinib i ciklosporin. Studija iz 2018. godine sugeriše da lokalna imunoterapija može biti siguran i efikasan dugotrajni tretman za alopeciju areatu. Lekari takođe mogu preporučiti imunoterapiju za lichen planopilaris.

Injekcija, Laboratorija
foto: Profimedia

Injekcije plazme bogate trombocitima (PRP) Plazma je komponenta vaše krvi koja sadrži posebne proteine koji pomažu da se vaša krv zgruša. Takođe sadrži proteine koji podržavaju rast ćelija.

PRP se pravi izolovanjem plazme iz krvi i njenom koncentracijom. Stručnjaci veruju da ubrizgavanje PRP-a u oštećena tkiva može stimulisati vaše telo da raste nove, zdrave ćelije i podstiče zarastanje.

PRP injekcije na skalp mogu učiniti vlasište zdravijim i samim tim boljim okruženjem za rast kose. U studiji iz 2014. godine, gubitak kose se smanjio, a rast kose se povećao nakon PRP injekcija.

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.