ČUVENI STOMATOLOG OTKRIO KOJE PASTE NIKAD, ALI NIKAD NE TREBA DA KUPUJETE: Džabe vam sve ako nemaju ovo!
Devojka se smeje, Foto: Profimedia

JASAN JE

ČUVENI STOMATOLOG OTKRIO KOJE PASTE NIKAD, ALI NIKAD NE TREBA DA KUPUJETE: Džabe vam sve ako nemaju ovo!

Za decu mlađu od tri godine preporuka je da koriste tek mrvicu paste koja sadrži najmanje 1.000 ppm fluorida

Objavljeno:

Čuveni britanski zubar dr Kaled Kasem otkrio je šta je najvažnije da obratite pažnju kada kupujete pastu za zube. Ona koja se smatra kvalitetnom, koja nikada neće ošteti gleđ zuba već će ih zaštiti, mora da sadrži ključni sastojak, a to je fluor.

Danas postoji mnoštvo proizvoda za dentalnu higijenu - od pasti za pranje, preko vodica za ispiranje, četkica sa mekim, srednjim i tvrđim dlačicama (od prirodnih i veštačkih vlakana), konaca za flosovanje, pa sve do sredstava za izbeljivanje, tako nije iznenađenje što je od tolike ponude teško izabrati najbolji. Postoje i neki narodni "lekovi", ali s njima tek treba biti oprezan jer najčešće nanose iše štete nego koristi.

Ali ako niste sigurni koja vrsta paste za zube je najbolja, stručnjak ima konkretan odgovor. Ispostavilo se da nije važno koju marku ili ukus kupujete, sve dok sadrži jedan ključni sastojak - fluor.

"Uvek treba da koristite pastu za zube sa fluorom, to je zaista ključno", rekao je on dr Kaled i dodao da optimalna koncetracija ovog sastojka zavisi od starosne grupe.

"Za decu je važno da uzimate pastu za zube sa niskom koncentracijom fluora", otkrio je.

Nacionalni zdravstveni sistem je naveo da je pasta za zube koja sadrži 1.350 do 1.500 ppm fluorida najefikasnija. Međutim, ako ste posebno izloženi riziku od karijesa, vaš stomatolog može da vam savetuje da nabavite pastu za zube veće "čvrstoće".

Za decu mlađu od tri godine preporuka je da koriste tek mrvicu paste koja sadrži najmanje 1.000 ppm fluorida, dok se deci između tri i šest godina savetuje količina "veličine zrna graška", a koja sadrži više od 1.000 ppm fluorida

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.