VODITELJ JE DOBIO ŠAMAR ZBOG PROZIVKE NA RAČUN ŽENE VILA SMITA! Simptomi njenog oboljenja su JASNI, slušajte telo!
Džejda Pinket Smit, Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON, EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

oprezno

VODITELJ JE DOBIO ŠAMAR ZBOG PROZIVKE NA RAČUN ŽENE VILA SMITA! Simptomi njenog oboljenja su JASNI, slušajte telo!

Ona je pribegavala brojnim preparatima i tretmanima, koji su uključivali i injekcije steroida, ali ništa nije bilo od velike pomoći

Objavljeno:

Ovogodišnja dodela Oskara, svakako će biti upamćena po šamaru koji je VIl Smit udario voditelju programa Krisu Roku, nakon što se ovaj neslano našalio na račun Vilove supruge Džejde.

Džejda Pinket Smit se od 2018. godine bori sa alopecijom. U pitanju je bolest koja izaziva intenzivno opadanje kose.

1 / 4 Foto: Profimedia

U više navrata, u emisijama i na svom nalogu na Instagramu, Džejda, inače i sama glumica i pevačica, govorila je o strahovima i problemima sa kojima se suočavala.

– Prvi put kada sam počela da gubim kosu, bila sam prestravljena. Tuširala sam se i u ruci su mi ostajali čitavi pramenovi kose. O Bože, zar ja to ćelavim? Tresla sam se od straha. Zato sam se ošišala i nastaviću da nosim kratku kosu – rekla je Džejda.

Ona je pribegavala brojnim preparatima i tretmanima, koji su uključivali i injekcije steroida, ali ništa nije bilo od velike pomoći.

Džejda Pinket Smit
foto: Instagram/jadapinkettsmith

Šta izaziva alopeciju?

Alopeciji su skloniji muškarci i ona se može pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće javlja na glavi. Uzroci mogu biti različiti, pa na njenu pojavu mogu da utiči nasledni, medicinski, ali i hormonski faktori.

Alopeciju može da izazove i loše tretiranje kose, odnosno njeno često zatezanje, prečesto korišćenje blanša i drugih štetnih preparata.

Takođe, uzročnici opadanja kose mogu da budu i neki lekovi, problemi sa štitastom žlezdom, neuhranjenost, temperatura i drugo. Ona može da se javi i kao posledica operacije ili porođaja…

Stres je takođe jedan od čestih uzročnika ove bolesti.

Kada je reč o ženama, retko se dogodi da one potpuno oćelave. U više slučajeva, njihova kosa se samo proredi.

Džejda Pinket Smit
foto: Printscreen Instagram

Žene koje imaju višak muških hormona su u većem riziku od opadanja kose i pojavljivanja androgene alopecije, a pored njih, tu su i one žene koje pate od problema sa policističnim jajnicima.

Androgena alopecija kod žena se javlja i kod određenih obolenja, kada bolest pogodi neke unutrašnje organe.

Koji su simptomi alopecije?

Osim opadanja kose, najčešće se ne javljaju nikakvi propratni simptomi. Pojedini pacijenti, prijavili su svojim lekarima da su osetili peckanje u predelu glave, ali tom je svega 14 odsto prijavljenih slučajeva.

U najvećem broju slučajeva, kosa opada samo na jednom mestu, zbog čega na glavi nastaju pečati.

Trajanje same bolesti zavisi od njenog uzročnika, ali i od terapije koja se primenjuje. U pojedinim slučajevima, ona može da traje i godinama.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.