DA LI STE ČULI ZA MUŠKU MENOPAUZU? Doktorka otkrila u kojim GODINAMA SE JAVLJA
Muškarac, Foto: Profimedia / LJSphotography / Alamy / Alamy /

MORATE ZNATI

DA LI STE ČULI ZA MUŠKU MENOPAUZU? Doktorka otkrila u kojim GODINAMA SE JAVLJA

Hormoni imaju važnu ulogu u upravljanju svim fiziološkim procesima u našem organizmu. Oni utiču na rast, metabolizam, apetit, pubertet, plodost i starenje, a i na osećanja.

Objavljeno:

Za normalno funkcionisanje organizma i dobro raspoloženje bitno je da su hormoni u balansu, kada to nije slučaj osećate se loše i nevoljno.

O razlozima hormonskog disbalansa i uzrocima preranog ulaska u menopauzu govorila je doktorka specijalne preventivne menopauze Ana Gifing.

Ana Gifing
foto: printscreen/KurirTV

Apelovala je na žene da obavezno provere horomone budući da su ti pregledi od izuzetnog značaja.

- Rađene su studije koje su izuzetno interesantne. Postoje određene tehnike koje su dobre. Ako se na silu smejemo i napravimo mimiku koja će da podseti na osmeh, to je tehnika koja automatski podiže nivo serotonina. Ako smo namršteni pada ta vrednost. Svesno možemo uticati na promene to je stvar vežbe - rekla je.

Otkrila je i šta podrazuvema termin menopauza kad su muškarci u pitanju i kakve to posledice ostavlja po njih.

- Što manje aktivnosti to veći problemi. Ishrana i fizička aktivnost su važni za dobar balans horomona. Opet može biti i nasledno. Malo se priča o muškoj menopauzi. Muškarci ne ulaze u tu pauzu. Oni čitav život mogu da stvaraju dovoljnu količinu horomona testosterona, za razliku od žena, koje kada uđu u menopauzu prestaju da proizvode hormone. Muškarci samo promene ćud. Postanu razočarani, cinični, namćorasti - dodala je.

Problem kod muškaraca se mora na vreme definisati.

- U mojoj praksi oko 50 godina je realno vreme za prelazak u ovo stanje - istakla je dr Ana Gifing.

Muška "menopauza"

Sa muškarcima nije tako. Iako ih ne mimoilaze promene koje prate starenje, u ovom periodu života ne snalaze se najbolje. Simptomi koje osećaju drugačiji su nego kod žena, sporije se razvijaju i uočavaju, a i medicinski su manje proučavani, pa otuda i često mišljenje, da muški klimaks ne postoji. Muškarci su zbog toga skloni da promene koje uočavaju na sebi i u sebi tumače svim drugim, samo ne biološkom istinom da ulaze ili prolaze kroz period takozvane andropauze.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.