EVO ŠTA SMETE, A ŠTA NE SMETE DA RADITE PRE VAĐENJA KRVI: Obavezno ispoštujte ova PRAVILA
Vađenje krvi, Foto: Petar lazović

zdravlje

EVO ŠTA SMETE, A ŠTA NE SMETE DA RADITE PRE VAĐENJA KRVI: Obavezno ispoštujte ova PRAVILA

Da li se pridržavate ovih oravila?

Objavljeno:

Za sve laboratorijske preglede poželjno je da pre vađenja krvi punih 12 sati ne jedete ništa, a ujutru, na dan vađenja krvi, dozvoljeno je piti isključivo vodu.

Ovo važi samo za planirane provere krvne slike u laboratoriji, a za hitne slučajeve, naravno, ne. Praznog stomaka na pretrage dolazite ako radite GUK (glukoza u krvi), trigliceride, holesterol, HDL, LDL, vitamin B12, folnu kiselinu, alkalnu fosfatazu, beta kroslaps (marker za kosti), osteokalcin, gvožđe, kortizol, izdisajni test na Helikobakter pilori, PTH i homocistein.

Za određivanje tumorskih markera nije neophodno da ne jedete.

Krv
foto: Petar Lazović

Masnoće u krvi

Dve nedelje pre treba se normalno hraniti. Dva dana pre vađenja krvi izbegavajte vežbanje i alkohol, a dan pre preporučuje se nemasna hrana, a kafu ne treba piti nakon 19 sati. Određivanje ne bi trebalo raditi pre nego što prođe osam nedelja od akutnog infarkta miokarda, hirurške operacije, traume, bakterijske i virusne infekcije.

Određivanje gvožđa u krvi

Dva dana pre ne pijte sokove obogaćene vitaminima (borovnica, crna ribizla, kupine, cvekla i kupinovo vino) jer mogu lažno povisiti gvožđe.

Podnošljivost glukoze (OGTT)

Pacijenti moraju biti natašte (praznog stomaka) najmanje osam sati, a najviše 12. Tokom testiranja pacijent je sve vreme u laboratoriji.

Test na trombofiliju

Većina pregleda na trombofiliju (krv iz periferne vene) ne sme se izvoditi dok je pacijent na terapiji za razređivanje krvi zbog uticaja na rezultate pretraga.

Hormoni štitne žlezde iz krvi

Terapija hormonima štitne žlezde može uticati na rezultat, pa je važno na dan vađenja krvi ne uzeti lek. Možete ga uzeti neposredno nakon vađenja.

Uzorak krvi, Vađenje krvi
foto: Profimedia

Određivanje krvi u stolici

Sedam dana pre treba izbegavati lekove (osim neophodnih koje je propisao lekar). Test odložite ako imate menstruaciju, proliv, krvarenje iz hemoroida i urinarnog trakta.

Pre vađenjakrvi, zadnji obrok trebalo bi da bude lagana večera, ne posle 19 sati.

Ujutru na dan vađenja krvi nije dozvoljeno ništa osim vode, a 48 sati pre vađenja izbegavajte lekove (osim obaveznih), jači fizički napor i alkohol.

Šta činiti kod nekih drugih analiza?

Uzimanje urina (jednokratnog)

Mora proći najmanje četiri sata od pražnjenja bešike. Prvi jutarnji mlaz bi trebalo da se izmokri, a srednji prikupi u sterilnu posudu. Ne uzima se tokom i oko menstruacije.

Sakupljanje 24-satnog urina

Počinje drugim jutarnjim urinom. Tokom celog dana i noći urin se sakuplja i čuva na hladnom mestu. Sledeći dan doda se i prvi jutarnji urin i donese u laboratoriju.

Izdisajni test (Helikobakter)

Ujutru ne bi trebalo ništa jesti ni piti, čak ne biste smeli ni zube da operete. Radi se najmanje četiri nedelje nakon poslednje doze antimikrobnog leka i dve nedelje nakon antisekretornog leka.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.