OVIH 10 BOLESTI NASLEĐUJEMO ISKLJUČIVO OD MAJKE: Na spisku su i one NAJTEŽE!
Majka i dete, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

OVIH 10 BOLESTI NASLEĐUJEMO ISKLJUČIVO OD MAJKE: Na spisku su i one NAJTEŽE!

Razne bolesti mogu se naslediti isključivo od majke.

Objavljeno: 21:01h

Osteoporoza Kod ovog oboljenja kostiju, koje ih čini krhkima i lomljivima i inače je tipično za žensku populaciju, i i te kako se nasledni faktor pominje kao ključan. Osteoporoza uglavnom nastupa posle menopauze, kada kosti gube kalcijum..

Reumatoidni artritis Iako još uvijek nije precizno definisan uzrok ovog oboljenja koje se određuje kao autoimuno, smatra se da je on zapravo kombinacija nasljednog faktora i uslova sredine.

Reumatoidni artritis nije nimalo naivan, jer napada zglobove, degenerativno je oboljenje, i u određenoj pooodmakloj fazi može značiti i invalidska kolica.

Prevremeno starenje Naučnici su otkrili skup gena koji su odgovorni za to koliko dugo uspevamo da sačuvamo mladost. Oni se prenose s generacije na generaciju po majčinoj liniji. Postoji mogućnost da nasledimo oštećenu DNK, koja će ubrzati proces starenja.

Naučnici još uvek nisu smislili način da vratimo vreme unazad, ali neophodno je da stvorimo naviku da koristimo kreme s visokim zaštitinim faktorom (SPF), budući da je osetljivost na sunce takođe nasledna.

Kolica za bebe, Kolica, Beba, Majka
foto: Profimedia

Depresija Godišnje oboli preko 300 miliona ljudi od depresije, i utvrđeno je da su ovom mentalnom stanju posebno sklone žene, što uključuje i postporođajnu depresiju. Takođe nauka je otkrila da je jedan od faktora koji doprinosi nastanku depresije i prisustvo gena Slc6a15, koji se naravno nasleđuje.

Naravno, depresija je stanje koje se liječi, ali je uvijek važno potražiti stručnu pomoć.

Glaukom Glaukom je kod žena je mnogo češći nego kod muškaraca, a genetske mutacije koje prouzrokuju ovu bolest su nasleđene.

Kardiovaskularna oboljenja Skladištenje masti kod ženske populacije je određeno genetski, te ukoliko je ono tipično za stomačni pojas, to ujedno znači i rizik od srčanih oboljenja, odnosno on se duplira.

To je u vezi i sa nivoom holesterola i skupljanjem masnoća u krvnim sudovima, što sve može prouzrokovati stanja poput srčanog udara, hipertenzije, dijabetesa. Fizička aktivnost, zdrava i dijetalna ishrana, prestanak pušenja i konzumacije alkohola su u ovom slučaju neophodni.

Migrene Žene pate od migrena 3 puta više nego muškarci, i takođe je primijećeno da se vrlo često dešava da je sklonost ovako intezivnim glavoboljama predisponirana genetski.

Ono što vi sami možete da uradite jeste da redukujete unos kofeina, alkohola, šećera, da pijete što više vode kako biste bili hidrirani, i da spavate dovoljno.

Insomnija Naučnici su otkrili da na hroničan poremećaj sna ovog tipa utiču ne samo psihogeni faktori, stres i sl, već i geni koje nasleđujemo po ženskoj liniji. Maloprije smo pomenuli da postoji genetska veza kod oboljenja kao što je depresija, a to se odnosi i na anksiozne poremećaje, neuroze.

Alchajmerova bolest Ovde se radi o obliku demencije, koji je takođe češći kod žena nego kod muškaraca. Bitan je i genetski faktor, a način života može smanjiti rizik od Alchajmera.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.