OVO JE NAJOPASNIJA STVAR KOJU MOŽE IZAZVATI VITAMIN D: Gore je od BOLOVA I VISOKOG PRITISKA
Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

OVO JE NAJOPASNIJA STVAR KOJU MOŽE IZAZVATI VITAMIN D: Gore je od BOLOVA I VISOKOG PRITISKA

Lekari tvrde da uzimanje previše vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati nakupljanje previše kalcijuma u ​​telu što može oslabiti kosti i oštetiti bubrege i srce

Objavljeno:

Nutricionisti neprekidno preporučuju ishranu punu vitamina, obećavajući da ćemo tako ojačati imunitet i imati više energije. Međutim, mnogi ne stižu da posvete dovoljno pažnje svojoj ishrani pa zato posežu za suplementima za koje je dovoljno svratiti do apoteke.

Vitamin D je jedan od sastojaka zbog kojih neprekidno brinemo, naročito ako ne jedemo dovoljno namirnica u kojima ga ima. Ko ne voli skušu, haringu ili losos treba da pojača količinu jaja, džigerice ili pečurki, a evo šta ne smete raditi ako uzimate suplement.

Lekari tvrde da uzimanje previše vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati nakupljanje previše kalcijuma u ​​telu što može oslabiti kosti i oštetiti bubrege i srce.

Vitamin D
foto: Profimedia

Ako prekoračite gornju granicu vitamina D možete imati osećaj mučnine, povraćanje, slabost mišića i gubitak apetita. Opasna posledica je i povećanje krvnog pritiska koje dugo prolazi neprimećeno. Najjače bolove mogu da izazove kamen u bubregu koji nastaje kao rezultat povišenog kalcijuma.

Kada se vitamin D unosi u organizam kroz ishranu ili ga dobijamo izlaganjem suncu, telo prirodno reguliše njegovu količinu. Međutim, suplementi mogu dati čak i toksične doze. Zato redovno pratite nivo ovog vitamina, pomoću laboratorijske analize krvi i ne uzimajte dodatke bez konsultacije sa lekarom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media