PROFESOR POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA UPOZORIO: "Ovo svi Srbi treba da urade ako vide CVRLJIVU JABUKU"
Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

PROFESOR POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA UPOZORIO: "Ovo svi Srbi treba da urade ako vide CVRLJIVU JABUKU"

Za jabuku visokog kvaliteta podrazumeva se da bude lepog izgleda, ali je bitno i da bude dobrog ukusa i arome, piše RTS

Objavljeno: 11:01h

Juče se obeležio Svetski dan jabuka, a tim povodom je profesor Dragan Radivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu gostovao u Jutarnjem programu RTS-a pričajući o tome koliko je zdrava ova vrsta voća, koliko se često jede u Srbiji i čime se treba rukovoditi u kupovini ove namirnice.

"Veoma je bitna zbog vlakana koji su značajni za probavni trakt, a pored toga utiču i na regulaciju šećera u krvi i holesterola. Sadrži velike količine kalijuma, veliku količinu ugljenih hidrata, ali do 10 odsto šećera. Zbog toga i velike količine vitamina bitna je za zdravlje ljudskog organizma", objasnio je za RTS profesor Dragan Radivojević.

Kada je reč o količini rekao je sledeće:" Čovek može da jede onoliko jabuka koliko mu odgovara. Na primer ,kruška je malo opasnija za ishranu, stvara malo veću količinu gasova u organizmu, dok jabuka to ne čini. I danas zahvaljujući tehnologiji čuvanja, može se čuvati cele godine. Ona se bez problema može čuvati od sazrevanja jedne, do sazrevanja naredne godine".

Za jabuku visokog kvaliteta podrazumeva se da bude lepog izgleda, ali je bitno i da bude dobrog ukusa i arome, piše RTS.

1 / 7 Foto: RINA

"Ljudi vole jabuke koje imaju za njih interesantan ukus, definisan odnosom šećera i kiselina u jabuci, tako da je to primarni aspekt. Pored toga mora da bude odgovarajuće veličine i sortnog izgleda. Kupci su uglavnom vezani za neku sortu. Japanska sorta fudži je jako stara, ali je teško našla mesto kod kupaca, ali ko je jednom probao, on je redovno kupuje, bez obzira na malo višu cenu", rekao je Radivojević i dodao da je broj sorti izrazito visok.

"Mi u Srbiji gajimo pet do šest sorti jabuke koje nalaze mesto među kupcima – gala, zlatni i crveni delišes, greni smit, ajdared i fudži. Sve sorte su relativno stare, ali su nove zaštićene zbog autorskih prava oplemenjivača i naši proizvođači to ne smeju da ih gaje. Postoje neke kompanije koje imaju potpisane ugovore sa vlasnicima sorti koje mogu da ih gaje, ali to je mali broj u Srbiji".

Najviše jabuka proizvodi se u Vojvodini. A kako ističe, jaBuka ne može da se nađe u prodaji ako nije prskana.

"Minimalno prskanje je ono koje nam obezbeđuje da plod kada dođe u prodavnicu bude potpuno zdrav. Često ministarstvo radi kontrolu ostataka pesticida. Svi oni koji imaju nedozvoljenu količinu pesticida ne mogu se naći na tržištu. Treba verovati proizvođačima", objasnio je i napomenuo da je svaka jabuka zdrava, kao i da o ukusima ne možemo raspravljati, ali da je bitno da nema oštećenja na sebi pa nećemo pogrešiti.

"Nije obavezno da kupujemo crvljivu jabuku, jer ni tada nismo sigurni da nije prskana, može biti sa većom količinom pesticida od one koja je potpuno zdrava... Po statistici konzumiramo svakog trećeg dana po jednu jabuku, ali bi je trebalo češće jesti", poručio je.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.