CEO ŽIVOT JABUKE PEREMO NA POGREŠAN I OPASAN NAČIN! Pa da li je moguće da smo OVOLIKO GREŠILI?
Foto: Printscreen

OPREZ

CEO ŽIVOT JABUKE PEREMO NA POGREŠAN I OPASAN NAČIN! Pa da li je moguće da smo OVOLIKO GREŠILI?

Najbolja metoda za pranje jabuka zahteva natapanje jabuka 15 minuta u otopini od jedne kašiče sode bikarbone i dve kašike vode, nakon čega se temeljno ispira vodom

Objavljeno:

Krenula je sezona omiljenog srpskog voća- jabuka. Iako Srbi misle da su bezazlene, nepravilno pranje može vas dovesti u probleme.

Mnogi jabuke peru potpuno pogrešno, ostavljajući tako na njoj bakterije i prljavštinu koju posle unose u organizam.

U tekstu vam donosimo smernice kako bi izbegli ove neprijatnosti.

Ne koristite sapun ili antiseptike Američka agencija za hranu i lekove upozorava na upotrebu sapuna na namirnicama. Čak i nakon dobrog ispiranja, deo ostataka sapuna apsorbiraće u vaše jabuke, a većina sadrži hemikalije koje nije sigurno jesti.

Namočite jabuke u otopini sode bikarbone Studija iz 2017. godine objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da najbolja metoda za pranje jabuka zahteva natapanje jabuka 15 minuta u otopini od jedne kašiče sode bikarbone i dve kašike vode, nakon čega se temeljno ispira vodom.

1 / 5 Foto: RINA

Pokušajte očistiti jabuke sirećetom

Pomešajte trećinu solje sirćeta sa šoljom vode i otopinu raspršite ili obrišite po jabukama. Nakon toga temeljno isperite jabuke kako biste bili sigurni da ćete isprati okus octa. Istraživači su otkrili da je ovom metodom iz jabuka uklonjeno 98 posto bakterija.

Pokušajte s četkom

Četkica za povrće i voda iz slavine mogu pomoći ukloniti puno bakterija i prljavštine s jabuke.

Ogulite jabuke

Većina pesticida i drugih ostaje na kori, pa će jednostavno uklanjanje kore jabuke ukloniti većinu problema. Imajte na umu da ćete i dalje morati isprati jabuke pre nego što ih ogulite, jer bi alat za guljenje mogao kontaminirati meso jabuke nečistoćom s kore.

Pronalaženje načina pranja jabuka, važno je da se osigurate da su jabuke sigurne za jelo. Imajte na umu da čak i organske jabuke mogu koristiti organske pesticide, pa je bolje da i njih čistite jednako kao i druge.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.