"OVA HRANA JE KONTAMINIRANA I IZUZETNO OPASNA": Doktor Perišić RAZOTKRIO BAKTERIJU OD KOJE SRBI STRAHUJU
Foto: Printscreen/Tv prva

ŠOK

"OVA HRANA JE KONTAMINIRANA I IZUZETNO OPASNA": Doktor Perišić RAZOTKRIO BAKTERIJU OD KOJE SRBI STRAHUJU

Gastroenterolog otkrio da je u poslednjih desetak godina sve češća kontaminacija jaja, mleka i piletine jednom bakterijom, pa dao važan savet!

Objavljeno: 12:42h

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je na televiziji K1, gde je najpre zgrozio sve objašnjenjem zašto u Crnoj Gori odmah dobijamo proliv, a zatim je "razotkrio" i bakteriju koja je u poslednje vreme sve češća u jajima, mleku i piletini.

"Poslednjih desetak godina se pojavila jedna bakterija koja se naziva 'jercinija enterokolitika', to je bakterija koja ide preko mleka, jaja i piletine, napada trbuh bolovima i neinvazivnim prolivima i daje simptomatologiju hroničnog apendicitisa. Pa kad uradimo npr. magnetnu rezonancu, postoji upala u toj zoni gde je slepo crevo. Ali pomažu antitela, proverimo da li ima antitela na jerciniju, svi koji obole moraju da imaju ta antitela. Damo antibiotik i to prođe. Imao sam ove godine četiri pacijenta, ranije je to bilo retko".

Jaja, Jaje
foto: Profimedia

Ovako nešto nikome nije prijatno da čuje jer, kako da budemo sigurni da namirnice koje jedemo nisu kontaminirane?

"Velikog saveta nema, kontaminiranje jaja je jako veliko", rekao je dr Voja, a zatim je citirao Margaret Tačer, koja je na pitanje kako je sigurna da omlet koji sprema mužu za doručak nije kontaminiran, rekla da ih sprema u mikrotalasnoj.

"To je 300-400 stepeni, velika temperatura. Može se primeniti", poručio je gastroenterolog.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.