SRBIMA STIGLO VAŽNO OBAVEŠTENJE O BELOM LUKU! Hitno pročitajte pre nego što ga POJEDETE
Foto: Printscreen/informer.rs

paŽnja

SRBIMA STIGLO VAŽNO OBAVEŠTENJE O BELOM LUKU! Hitno pročitajte pre nego što ga POJEDETE

Nekoliko jednostavnih koraka tokom kuvanja može pomoći da se očuvaju blagodetna svojstva belog luka bez uticaja na ukus ili aromu jela

Objavljeno: 12:41h

Beli luk je jako poželjan dodatak jelima jer mijenja i dopunjuje ukus svakog obroka. Osim što je neizbežan deo svake kuhinje, beli luk je poznat i po brojnim zdravstvenim prednostima.

Alicin, aktivno jedinjenje koje se nalazi u belom luku koje mu takođe daje aromu, ima nekoliko lekovitih svojstava. Međutim, ponekad preterano kuvanje i pogrešna upotreba belog luka u jelima mogu smanjiti njegove zdravstvene prednosti.

Nekoliko jednostavnih koraka tokom kuvanja može pomoći da se očuvaju blagodetna svojstva belog luka bez uticaja na ukus ili aromu jela.

U "Instagram" objavi nutricionistkinja Momal Asif je podelila "desetominutno pravilo" u vezi sa pripremom belog luka, a koje čini da njegove zdravstvene prednosti ostanu netaknute.

Nutricionistkinja je napisala: "Da li ste znali da dva minuta u tiganju uništavaju sve zdravstvene prednosti belog luka?"

1 / 7 Foto: Printscreen/TikTok/ cravingsbychrissyteigen

Beli luk ima zasluženu reputaciju zdrave namirnice.

Jedinjenje alicina u belom luku prilikom spremanja se gubi zajedno sa različitim nutritivnim vitaminima rastvorljivim u vodi kao što su B i C, jer na njih utiče toplota.

Da bi se zadržale prednosti belog luka za dobrobit zdravlja, dr Asif je savetovala da napravite malu promenu: "Izgnječite ili iseckajte beli luk i držite ga dalje od toplote 10 minuta".

- Tokom ovog vremena stvara se najveći deo alicina i (ako se ne dira 10 minuta) ostaje netaknut tokom spremanja - rekla je ona, uključujući i to da se posle 10 minuta može pržiti, dinstati, peći.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.