BELI LUK CRNE BOJE JOŠ NISTE PROBALI: Odmah ga napravite i primetićete MOMENTALNA POBOLJŠANJA
Beli luk, Foto: Printscreen/informer.rs

NARODNI LEK

BELI LUK CRNE BOJE JOŠ NISTE PROBALI: Odmah ga napravite i primetićete MOMENTALNA POBOLJŠANJA

Beli luk je verovatno omiljeni začin svih gurmana

Objavljeno:

A sada probajte malo drugačiju i sočniju pripremu. Napravite crni beli luk - evo kako sa nekoliko ideja šta da radite sa domaćim fermentisanim belim lukom.

Beli luk, crne boje se proizvodi u strpljivom procesu fermentacije bez ruku, pretvarajući beli luk u mekan, neobičan, bogat sastojak.

Iako možda izgleda kao da se pokvari, ova magična hrana je pretrpela transformaciju od ljutog belog luka od kojeg suze oči do meke, neobične i više nego ukusne kombinacije ukusa.

Šta je beli luk crne boje?

Crni beli luk je onaj koji je fermentisan u toplom, vlažnom okruženju nekoliko nedelja ili meseci, proizvodeći hemijsku reakciju između prirodnih aminokiselina i šećera prisutnih u luku. Poznat kao Maillardova reakcija, ovaj proces daje fermentisanom belom luku njegov karakterističan ukus i omekšava ga. Ima neverovatan ukus koji neki porede sa balzamiko sirećetom, a mnogi će se iznenaditi koliko može da unapredi stanardna jela.

Šta vam je potrebno da napravite crni- beli luk kod kuće?

  • Nekoliko celih glavica svežeg belog luka
  • Plastična folija
  • Alufolija
  • Šporet pod pritiskom, spori šporet, šporet za pirinač

Kako napraviti fermentisani beli luk u instant loncu?

Umotajte cele glavice svežeg belog luka u plastičnu foliju. Zatim umotajte u dva sloja limene folije. Stavite stalak u Instant lonac da podignete beli luk sa dna lonca. Dodajte ga u lonac i stavite poklopac i podesite tajmer na najdužu postavku, imajte na umu da ćete morati da ga resetujete da se zagreva svaki put kada istekne sat, kaže Beli luk i Zest. Pogledajte kalendar i zaokružite tri nedelje. Zatim ćete početi da proveravate glavice belog luka.

Kako znate kada je beli luk gotov?

Počnite da proveravate beli luk nakon otprilike mesec dana. Odmotajte ga i uklonite jedan čen belog luka. Uklonite „kožu“ da biste proverili napredak. Posle otprilike mesec dana trebalo bi da bude svetle boje karamele, ali i dalje veoma čvrst. Ponovo umotajte sijalicu i vratite je u lonac još nedelju dana. Nastavite da proveravate svake nedelje još 5-6 nedelja dok ne dobijete tamni crni beli luk koji je takođe lepljiv na dodir.

Da li je ovakav luk zdrav?

Da, pored svog odličnog ukusa, fermentisani beli luk pomaže u regulisanju šećera u krvi, triglicerida i holesterola. Može da pomogne u blokiranju razvoja slobodnih radikala. Anti-inflamatorna svojstva crnog belog luka su takođe dobra za zdravlje mozga i mogu da pomognu u prevenciji stanja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest i da poboljšaju generalno pamćenje. Takođe je utvrđeno da ovaj luk jača imuni sistem i može da poboljša zdravlje jetre.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.