OVIH 5 NAMIRNICA MOGU DA BUDU OPASNE: Ljudi se ČESTO OTRUJU kad ih JEDU
ilustracija, Foto: Profimedia

POVEDITE RAČUNA

OVIH 5 NAMIRNICA MOGU DA BUDU OPASNE: Ljudi se ČESTO OTRUJU kad ih JEDU

Doktor Džordan Havort izdvaja pet namirnica koje su “smrt” za creva

Objavljeno:

U teoriji, svaka namirnica, ako se ne čuva na pravilan način može da bude opasna po organizam.

Međutim, postoje namirnice koje su najčešći “okidač” trovanja.

Doktor Džordan Havort izdvaja pet namirnica koje su “smrt” za creva.

1. Ostrige

Na prvom mestu našle su se ostrige. Prema rečima stručnjaka, ostrige upijaju sve na šta naiđu u vodi, uključujući i bakterije. To pogotovo važi ako nisu dobro termički obrađene, pa mogu da izazovu trovanje. U nekim restoranima se služe žive, sa malo limunovog soka. Zato je savet da ih radije izbegavate, jer nikada ne možete da budete sigurni koliko su zapravo ispravne.

2. Goveđe pljeskavice

Pljeskavica
foto: Printscreen/Youtube/Tech Insider

Drugo mesto su zauzele goveđe pljeskavice, koje se razlikuju od goveđeg bifteka. Stručnjak je objasnio da se goveđe pljeskavice obično prave od mlevenog mesa koje kroz obradu pokupe različite bakterije. Zato, ukoliko obožavate da jedete pljeskavicu, birajte proverena mesta i nemojte da preterujete.

3. Suši

Suši se ne kuva, ne peče i ne prži. Ne podlaže nikakvoj termičkoj obradi, već se jede živ i upravo zbog toga je mnogo više izloženiji bakterijama. Većina ribe koja se koristi za pravljenje sušija je zamrznuta da bi se ubili paraziti i bakterije, ali oni se tokom pripreme ponovo nakupljaju, pa vodite računa da suši pojedete istog dana.

4. Salate

Salata
foto: Printscreen/Youtube/Panna Lesia

Četvrtu namirnicu, na veliko iznenađenje mnogih, koju bi trebalo da izbegavate, jeste salata, ali ne bilo koju! Posebno treba da vodite računa o upakovanim salatama – u kesicama. Prema rečima stručnjaka, 22 odsto svih trovanja hranom u poslednjoj deceniji, bilo je prouzrokovano ovim salatama. Zato je uvek bolje i zdravije da kupujete organsko povrće i voće.

5. Klice pasulja

Klice pasulja, među nutricionistima poznatije kao “mungo klice”, u poslednje vreme su postala veoma popularna jer imaju malo zasićenih masti i holesterola. Međutim, ako ste ljubitelj ove hrane, budite pažljivi. Kako i sam doktor Džordan kaže, ove klice rastu u toplim uslovima i takođe se termički ne obrađuju, te bi mogle da budu pravo leglo bakterija.

Za kraj, doktor je istakao kako trovanje hranom može i te kako da poveća rizik od nastanka sindroma nervoznih creva, kao što su nadimanje, dijareja, zatvor, mučnina…

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.