CELA SRBIJA RADI OVU OPASNU STVAR: Sedmoro članova porodice UMRLO jer su pojeli HRANU IZ ZAMRZIVAČA
Foto: Profimedia

šok

CELA SRBIJA RADI OVU OPASNU STVAR: Sedmoro članova porodice UMRLO jer su pojeli HRANU IZ ZAMRZIVAČA

Simptomi trovanja ovom supstancom obično se javljaju nekoliko sati nakon što se pojede kontaminirana hrana

Objavljeno:

Devetoro odraslih članova jedne porodice iz kineskog grada Đisi preminulo je nakon što je pojelo nudle, koje su bile ostavljene u zamrzivaču.

Sedmoro članova preminulo je 10. oktobra, pet dana nakon što je jelo čuvenu kinesku poslasticu "Suantangzi" iz domaće kuhinje, dvoje njih preminulo je kasnije. A poslednja je umrla žena po imenu Li, njena smrt zabeležena je u ponedeljak, piše "Dejli star", dok "Miror" prenosi da su kobne nudle bile zamrznute godinu dana.

Srećom, troje dece iz porodice nije jelo supu sa nudlama jer im se nije dopao njen ukus.

Jelo je bilo napravljeno od fermentisanog kukuruznog brašna, a kobna u njemu bila je bongkrek kiselina.

supa
foto: Printscreen

Direktor za sigurnost hrane iz Cenatar za kontrolu i prevenciju bolesti za provinciju Hejlungđang, gde se nalazi grad Đisi, Gao Fej rekao je za "China News Service" da je trovanje ovom kiselinom najčešće fatalno.

Simptomi trovanja bongkrek kiselinom obično se javljaju nekoliko sati nakon što se pojede kontaminirana hrana, a u njih spadaju bolovi u stomaku, znojenje i moguća koma. Smrt može da usledi u roku od 24 sata.

- Trovanje može da nanese obiljnu štetu mnogim ljudskim organima, uključujući jetru, bubrege, srce i mozak - rekao je Gao Fej i dodao da ne postoji protivotrov kao i da je stopa smrtnosti od 40 do 100 odsto.

Napomenuo je i da je kiselina otporna na kuvanje na visokim temperaturama.

Ova vrsta kiseline nalazi se i u fermentisanom kokosu, zbog čega je indonezijsko jelo "tempe bongkrek" već duže vreme zabranjeno (takođe, povučeno je i jelo "djenkol beans").

U Indoneziji je od 1951. do 1975. svake godine zabeleženo 288 trovanja bongkrek kiselinom i 34 smrtna slučaja izazvanih njome.

U Mozambiku je registrovan slučaj trovanja ovom kiselinom nakon konzumiranja domaće proizvednog piva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.