SVI VOLE OVO MESO, A DOKTORI PREKLINJU DA GA NE JEDETE: Ono što će vam se desiti sa PRITISKOM je STRAVIČNO
Foto: Espreso

OBRATITE PAŽNJU

SVI VOLE OVO MESO, A DOKTORI PREKLINJU DA GA NE JEDETE: Ono što će vam se desiti sa PRITISKOM je STRAVIČNO

Najgore meso za visok pritisak!

Objavljeno:

Na svakih deset osoba kojima je postavljena dijagnoza hipertenzije, ostaje njih sedam koji takođe pate od visokog pritiska, ali im on nije otkriven. Takvo je, barem, mišljenje lekara koji vrše procene u Velikoj Britaniji, a jedan od glavnih uzroka je nezdrava ishrana.

I tamo su omiljeni specijaliteti koje i naš narod veoma voli, a to su šunke, slanina i kobasice - mesne prerađevine koje su pune soli. "Smanjite ove mesne proizvode na minimum", upozorava dr Sara Džervis koja kaže da je previše soli u ishrani glavni međunarodni zdravstveni problem.

"Kad bi se količina soli u ishrani smanjila za jednu trećinu, bilo bi 8.000 manje preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje u našoj zemlji, a na lečenju obolelih bi se uštedelo na stotine miliona funti", objašnjava dr Džervis.

Prema njenim rečima, jela se mogu začiniti i biljnim začinima, limunovim sokom, biberom, mnogo je načina da se popravi ukus hrane.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

"Treba malo vremena da se naša nepca naviknu, ali vremenom će se i to desiti", kaže dr Sara.

Ne treba nipošto nasedati na marketinške trikove za kamenu so, himalajsku ili neke druge vrste koje više koštaju, a samo ih reklamiraju da su zdrave. "Ako već ne možete bez soli, koristite kalijumovu so", napominje dr Džervis.

To je dobar savet i za sve koji uživaju u roštilju, jer se za pripremu ćevapčića i pljeskavica vrlo često koristi dosta soli. Kad god ste u mogućnosti, pripremajte sami ova jela i začinite meso kalijumovom solju. Preporučena količina soli je 1,5 do 3 g dnevno - jedna ravna kašičica. Restoranska hrana je uvek slanija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.