ODLIČAN ZA LETO
RECEPT ZA PRAVI JUŽNJAČKI PILAV U KOME ĆETE SE DAVITI: Jako zdrav, još ukusniji, DOLE SE I DALJE OVAKO SPREMA!
Savršen obrok za avgust!
Od laf nema pilaf... kaze se u Vranju...Od dugog ćaskanja neće biti ručka...
Pilav, jednostavno i izdasno jelo, u okolini Vranja sluzi se verovali ili ne i za doručak. Umesto sa ćufticama, možete ga spremati sa piletinom ili nekim drugim mesom iz supe.
Sastojci:
400 gr mešanog mlevenog mesa
2 struka mladog crnog luka
1 šaka peršunovog lišća
2 kašike vegete
po ukusu soli i bibera
250 gr pirinča okruglog zrna, ili kocanskog
1 dcl, mozda i malo više ulja
1 jaje
Priprema
1.
U meso umešati jaje i 1 kasiku vegete, kao i prstohvat pešunovog lišća, umesiti masu za cuftice i ostaviti pola sata u frizideru.
2.
Formirati cuftice i isprziti ih na ulju. Izvaditi ih na tanjir.
3.
Ulje na kome su se przile cuftice prebaciti u tepsiju u kojoj ce se peći pilav. Dodati seckani luk, i persun, pa proprziti. Dodati očiscen, opran i osusen pirinac. Propržiti mešajuci da pirinač postane staklast.
4.
Naliti toplom vodom ili supom, ako pilav pravite od druge vrste mesa, koje najpre skuvate u supi, i to da ogrezne. Promešajte samo jednom i vise nikako ne. Poređajte cuftice, protresite tepsiju i stavite u rernu.
5.
Peći u zagrejanoj rerni dok pirinac ne upije svu tečnost, i ne postane rastresit. Služiti uz sezonsku salatu.Ostaviti ga u iskljucenoj rerni da se prohladi.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!