UKOLIKO JEDETE OVAKAV KUVANI PARADAJZ, U OPASNOSTI STE: Može da vam jako NEŠKODI! (VIDEO)
Kuvani paradajz, Foto: Printscrenn Youtube / My kitchen Tanja

SAMO PAMETNO

UKOLIKO JEDETE OVAKAV KUVANI PARADAJZ, U OPASNOSTI STE: Može da vam jako NEŠKODI! (VIDEO)

Ne zaboravite na vitamin koji igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, vezivnog tkiva u koži, mišićima i desnima, a ima ga u paradajzu!

Objavljeno:

Ako volite svež paradajz i leti uživate u raznim salatama koje ga sadrže, probajte i da ga dodate u jela i češće jedete kuvanog. Proces termičke obrade pojačava antioksidantnu aktivnost u paradajzu pa je zato i on veoma zdrav.

Paradajz sadrži dosta vitamina C i zato je dobro da ga pripremate na nižoj temperaturi. Jedna šolja seckanog paradajza sadrži više od 18 miligrama vitamina C, dakle petinu dnevne potrebe za njim. Ne zaboravite da ovaj vitamin igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, vezivnog tkiva u koži, mišićima i desnima. Takođe, podržava normalne funkcije mozga i pomaže da imuni sistem radi dobro.

Paradajz je odličan izvor likopena, antioksidanta koji može da smanji rizik od srčanih oboljenja, karcinoma i degeneracije oka.

Kuvanjem se količina likopena povećava.

Takođe, u paradajzu se nalazi i antioksidant beta karoten, koji pomaže da se organizam bori protiv oštećenja ćelija.

Jedna mana se mora spomenuti, a odnosi se na konzervirani pradajz. On obično sadrži dosta soli pa samim tim i natrijuma koji nije zdrav u većim količinama. Zato iskoristite sezonu paradajza, pripremajte sami sok i supu, i stavljajte ga što češće u razna kuvana jela.

Probajte i recept kuvanog paradajza na starinski način!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.