TUŠIRANJE TOPLOM ILI HLADNOM VODOM KAD SU VRUĆINE? Evo šta LEKARI PORUČUJU, ne činite OVU GREŠKU NIKAKO!
Tuširanje, Foto: Profimedia

rešenje

TUŠIRANJE TOPLOM ILI HLADNOM VODOM KAD SU VRUĆINE? Evo šta LEKARI PORUČUJU, ne činite OVU GREŠKU NIKAKO!

Jako hladna, baš kao i pretopla voda utiče na proces grejanja tela pa se, kažu lekari, leti treba tuširati mlakom vodom.

Objavljeno:

Dok temperature u termometrima rastu, hladan se tuš čini kao dobra ideja, no koliko je stvarno pametno tuširanje ledenom vodom?

I iako neki lekari kažu da će nas leti i topla voda dovoljno rashladiti, stručnjaci iz firme Cladding Direct tvrde da će ona dodatno ugriejati organizam.

Bez ijedne krajnosti jako hladna, baš kao i pretopla voda utiče na proces grejanja tela, a prema stručnjacima pretopli tuš dodatno greje telo. Ipak, ističu kako je leti i tuširanje hladnom vodom takođe kontraproduktivno, jer će ona telo zavarati da misli da je napolju hladno; i da ne treba aktivirati vlastiti mehanizam hlađenja, znojenje.

Hladan tuš takođe utiče na protok krvi u koži. Iako se hladan tuš čini kao savršeno rešenje za rashladiti se tokom vrućine, hladna će voda smanjiti protok krvi u kožu, a neće sniziti temperaturu tela; što najviše treba tokom vrelog talasa.'

- Prilikom tuširanja hladnom vodom toplina se zadržava u telu pa; iako nas kratkoročno može rashladiti, već za par minuta će vam biti još toplije nego pre tuširanja - kaže Glen Coulson iz Cladding Directa,.

Isto tako, dodaje, uranjanje u ledeno hladnu vodu može izazvati šok i brojne reakcije; od hiperventilacije do srčanog udara.' Zato se, zaključuje, leti najbolje tuširati mlakom vodom.

- Hladnija je voda dobra ako se previše znojite kad je napolju vruće - rekla je za Metro dr. Abha Gulati, dermatolog klinike The Harley Street Dermatology. "I obavezno se tuširajte malo dulže kako biste bili sigurni da vam je telesna temperatura dovoljno snižena da zaustavite znojenje.

" Pred kraj tuširanja stručnjaci predlažu i postupno smanjivanje topline, u intervalima od desetak sekundi, kako bi se telo aklimatiziralo i ohladilo.

- Nakon tuširanja se obucite u hladnijoj prostoriji kako biste izbegli da se odmah oznojite, te prozračite kupatilo da se ne stvara para i vlažni zrak - kaže dr. Gulati, "i nemojte se trljati već lagano tapkajte peškirom po sebi".

"Prejako trljanje peškirom uzrokuje trenje i povećava telesnu temperaturu, a može uzrokovati i preteranu suvoću i iritaciju kože", dodaje.

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.