OVA HRANA JE NAJOPASNIJA LETI! Među njom je i ona koju JEDEMO SVAKI DAN, alarmantno upozorenje
Hrana, Foto: Profimedia

NIKAKO NE JEDITE

OVA HRANA JE NAJOPASNIJA LETI! Među njom je i ona koju JEDEMO SVAKI DAN, alarmantno upozorenje

Rizici su ogromni - od trovanja do potpune dehidratacije.

Objavljeno: 14:57h

Stručnjaci savetuju da se tokom toplog vremena ograniči upotreba nekih namirnica kako bi se eliminisao rizik od trovanja i nadimanja. Osnovna preporuka je da se smanji unos kalorija, ali i da se izbegava sledeća hrana...

1. Boranija

Iako se misli da je ovo povrće veoma zdravo, činjenica je da 100 g sadrži oko 15 odsto naše dnevne potrebe za solju, za koju je poznato da zadržava tečnost u telu. A tokom toplog vremena ova pojava može izazvati veoma neprijatne posledice, posebno nadimanje i osećaj "težine" koje je mnogo teže podneti kada je vrućina.

2. Dimljena riba

Ova namirnica takođe sadrži puno soli (u 100 g - od 5 do 15 odsto naše dnevne potrebe), što znači da nikako ne treba preterivati sa unosom.

3. Suši

Ovo je jedno od najopasnijih jela po vrućem vremenu, jer na visokim temperaturama sirova riba može brzo da se pokvari, a rizik od razvoja salmonele je ogroman.

Suši
foto: Profimedia

4. Kafa i napici sa kofeinom

Leti stručnjaci preporučuju da ograničite unos napitaka od kafe jer mogu da izazovu dehidrataciju. Utiču i na srce koje tokom vrelih temperatura ionako otežano radi.

5. Dimljeno meso i kobasice

Ove namirnice same po sebi nisu naročito korisne i telo ih teže vari od voća, povrća i žitarica. Osim toga, posle ovakvih obroka smo više žedni. Treba imati na umu da tokom letnjih meseci naše telo gubi dosta tečnosti koja mora postepeno da se obnavlja kako bi se izbegla dehidratacija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.