OVA BOLEST NASTAJE OD PRANJA RUKU: Mislite da održavate higijenu, a zapravo stvarate PAKAO!
Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI

OVA BOLEST NASTAJE OD PRANJA RUKU: Mislite da održavate higijenu, a zapravo stvarate PAKAO!

Koje su preporuke profesionalnih društava za higijenu ruku?

Objavljeno: 15:57h

Dobra higijena ruku je dobro poznata mera za sprečavanje širenja mnogih zaraznih bolesti, uključujući kovid 19. Ali često pranje ruku i dezinfekciona sredstva mogu oštetiti kožu ruku, posebno kod dece i osoba sa suvom kožom, atopijskim dermatitisom i drugim kožnim oboljenjima.

Koje su preporuke profesionalnih društava za higijenu ruku?

Ruke zatim treba dobro oprati i osušiti peškirima za jednokratnu upotrebu ili čistim peškirom. Ukoliko voda nije dostupna, ruke se mogu dezinfikovati za to deklarisanim proizvodom koji sadrži najmanje 60 odsto alkohola.

Ruke uvek treba prati nakon izduvavanja nosa, kašljanja ili kihanja, kontakta sa bolesnom osobom, boravka napolju, korišćenja toaleta, menjanja pelena detetu ili pomoći detetu u toaletu, posle bacanja smeća, kontakta sa životinjama, pre i posle pripremanja hrane, pre jela ili uvek kada su ruke vidno prljave, preporuka je pedijatara.

Šta je kontaktni iritirajući dermatitis ruku?

Kontaktni iritantni dermatitis je upala kože uzrokovana izlaganjem različitim hemijskim ili fizičkim iritantima.

Karakteriše ga pečenje, zatezanje, svrab, crvenilo i vlaga, perutanje, otok ili izražena suvoća kože koja može popucati sa stvaranjem sitnih ranica. Obično je koža između prstiju mesto gde se promene prvo vide, ali se mogu proširiti i na kožu svih delova šaka i zglobova.

Koliko često pranje ruku izaziva dermatitis?

Prva linija odbrane kože je njen mikrobiom: bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi koji normalno naseljavaju našu kožu i pomažu u očuvanju njenog integriteta održavajući normalan pH kože i sprečavajući kolonizaciju patogenih bakterija.

Sloj površinskih ćelija i lipida stvara efikasnu barijeru koja omogućava zadržavanje vlage u koži i sprečava prodiranje štetnih materija u kožu.

Pranje ruku sapunom sa visokim pH oštećuje oba ova odbrambena mehanizma: pH neravnoteža narušava ravnotežu mikrobioma kože i omogućava rast patogenih bakterija (npr. Staphilococcus aureus), a ispiranje lipida uzrokuje da koža gubi vlagu i postaje propusnija za štetne faktore životne sredine.

(Espreso/Slobodna dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.