EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI U ORGANIZMU AKO JEDETE SIR: Nutricionista otkriva koliko je on zaista ZDRAV! (FOTO)
Sir, Foto: Profimedia

obratite pažnju

EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI U ORGANIZMU AKO JEDETE SIR: Nutricionista otkriva koliko je on zaista ZDRAV! (FOTO)

Jedenjem samo 30 grama sira možete uneti do 10 grama proteina i više, ali većina sireva sadrži između pet do sedam grama proteina po serviranju

Objavljeno:

Imamo toliko dobrih sireva na raspolaganju, feta, domaći mladi sir, parmezan, kačkavalj, bri, dimljeni sir... Muka je izabrati koji i zaista mu je teško odleti ali, da li je zdarvo jesti sir svakog dana?

Odgovor imaju nutricionisti.

Jedna od njih Boni Tabo Diks specijalizirala se na ovoj temi i kaže kaže da se odgovor na pitanje o svakodnevnoj konzumaciji sira svodi na tri stvari:

- koju vrstu sira jedete

- koliko količinski jedete sira

- kakvo je vaše zdravstveno stanje

Naravno, ako ste intolerantni na laktozu onda ne bi trebalo da jedete puno sira. Isto tako, ako imate srčane bolesti, razmislite o siru s manje natrijuma i masti, kaže ova svetski poznata nutricionistkinja.

Koje su dobrobiti svakodnevne konzumacije sira?

Jedenjem samo 30 grama sira možete uneti do 10 grama proteina i više, ali većina sireva sadrži između pet do sedam grama proteina po serviranju. Poređenja radi, jedno jaje ima šest grama proteina pa dodavanjem sira u obrok možete povećati dnevni unos mlečnih proteina. Proteini su bitni jer će vas duže držati sitima nego obroci koji ne sadrži proteine. Proteini su važni ne samo za sitost nego i za stabilizaciju nivoa šećera u krvi, a uz to su važni za izgradnju i održavanje mišića. Dnevna preporuka unosa proteina je 0.8 grama po kilogramu, prema Harvard Health Publishingu. Stoga ako osoba ima 70 kilograma trebalo bi da jede 56 grama proteina svaki dan.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

Jedan komad sira ima od 150 do 300 miligrama kalcijuma, a većini ljudi je potrebno oko 700 do 1200 miligrama dnevno kako bi održali zdravlje kostiju. Mekani sirevi kao što su kremasti i bri sadrže od dva do pet posto preporučene dnevne doze kalcijuma, dok parmezan sadrži otprilike 30 posto.

Uz sir možete osigurati i unos važnih vitamina i nutrijenata, kao što su vitamin A, K, D i B12, ali i cink. Sir sadrži zadovoljavajuću količinu vitamina A, koji je ne samo važan za zdravlje očiju, nego sadrži i antioksidanse. Uz to, sir sadrži dobre količine vitamina B12, ključnog nutrijenta za funkcionisanje nervnog sistema.

Isto kao i jogurt i druga fermentirana hrana, tako i sir sadrži probiotike. Sirevi poput švacarskog, gaude, čedara, edamera i svežeg sira, sadrže bakterije koje održavaju zdravlje creva.

Koje su negativne strane svakodnevne konzumacije sira?

Komad sira može imati do 450 miligrama natrijuma.

Jedan komad nije tragedija, ali nekoliko može biti - kaže nutricionista.

Neki sirevi, naravno, imaju više natrijuma, na primer parmezan i feta, nego mocarela, švajcarski i matone sir. Prema prehrambenim smernicama, odrasli bi trebalo da ograniče unos natrijuma na manje od 2300 miligrama dnevno, što je otprilike kašičica soli.

Ako želite uživati u siru i držati se prehrane s malo natrijuma, najbolje je čitati etikete. To će vam dati informacije o tome koje sireve i u kojim količinama možete jesti.

Sir
foto: Profimedia

Ako jedete više od 30 grama sira, povećaćete i nivo zasićenih masnoća, navodi Taub-Dix, stoga je važno razmisliti o količini. Prehrana bogata zasićenim masnoćama je povezana sa srčanim bolestima pa je preporuka ograničavanje dnevnog unosa zasićenih masnoća na ne više od pet do šest posto kalorija koje ukupno unesete.

Punomasni mlečni proizvodi kao što su jogurt, kefir i sir, posebno njihovi nutrijenti i protivupalna svojstva, mogu imati pozitivan ili neutralan učinak na zdravlje srce, prema istraživanju objavljenom u časopisu Foods. Uz to, pregled iz 2020. objavljen u časopis Nutrition Reviews je pokazao da unos zasićenih masnoća nije jedini krivac za srčane bolesti.

Da li je loše jesti sir svaki dan?

Bez obzira na to koju vrstu sira odaberete, trebalo bi da se držati preporuke od 30 grama dnevno.

- Iako tehnički gledano možete pojesti malo sira sa svakim obrokom, to ne znači da biste trebali. Sir je odličan izvor proteina, vitamina i minerala, no postoje i druge namirnice uz pomoć kojih možete unijeti nutrijente, ali i zdrave masti - objasnila je Matone.

Sir
foto: Profimedia

Ali, konačan odgovor je da je sasvim u redu jesti sir svaki dan. Naravno, siru uvek možete dodati voće i povrće kako biste uneli što veću količinu nutrijenata i antioksidansa.

- Konzumiranje sira tokom svakog obroka, može se smanjiti unos drugih proteina i masnoća koje su nam potrebne. Zato je važno ciljati na različite namirnice jer jedenjem previše sira možete ograničiti unos druge hrane - objašnjava nutricionista.

To znači da možete sir jesti svaki dan, ali ne uz svaki obrok.

(Espreso / Noizz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.