8 NAČINA NA KOJE VAM TELO GOVORI DA NE TREBA DA PIJETE MLEKO! Nemojte da ignorišete poruku ORGANIZMA
Mleko, Foto: Profimedia

ne pravite se ludi

8 NAČINA NA KOJE VAM TELO GOVORI DA NE TREBA DA PIJETE MLEKO! Nemojte da ignorišete poruku ORGANIZMA

U nastavku se nalazi popis simptoma o kojima bi trebalo razmisliti i proveriti ih, a onda uporediti s vašim unosom mlečnih proizvoda

Objavljeno:

Od slomljenih kostiju do umora, mlečni proizvodi mogu biti glavni razlog nekih vaših zdravstvenih problema.

A najverovatnije uopšte niste ni pomislili da za to opkrivite mleko i sir.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

U nastavku se nalazi popis simptoma o kojima bi trebalo razmisliti i proveriti ih, a onda uporediti s vašim unosom mlečnih proizvoda, prenosi portal BrightSide.

Stalno ste umorni

Mleko sadrži molekule opijata zbog kojih se osećate pospano. Ali naučno gledano, to ne znači da ćete se dobro naspavati. Budući da je mleko teško za varenje, iscrpljuje vaše telo koje pokušava da proizvede energiju za razgradnju, što vam remeti ciklus spavanja.

mleko
foto: Printscreen/ RTS, Profimedia

Imate akne

Nekoliko istraživanja je pokazalo da obrano mleko povećava pojavu akni kod tinejdžera i mladih. Prema drugim istraživanjima, mogu se kriviti i ostali mlečni proizvodi. Zbog uticaja na hormone poput insulina i IGF-1, mleko s malo masti može negativno uticati na zdravlje vaše kože.

Imate problema sa varenjem

Istraživanje sugeriše da od 65 do 70 odsto svetske populacije pati od netolerancije na laktozu. Iako ljudsko mleko ima veću količinu laktoze, kravlje mleko je za ljude teže za varenje. Naduvenost, mučnine, gasovi i redovna dijareja mogli bi vas nagovoriti da prestanete da pijete mleko.

Mleko
foto: Profimedia

Imate bolove koji kao da se pojavljuju niotkuda

S obzirom na to da je mleko vrlo kiselo, ono izaziva upale i bol u vašim zglobovima i mišićima, pokazalo je istraživanje. Ako vežbate i teško se oporavljate od upale mišića, pokušajte da smanjite potrošnju mleka i mlečnih proizvoda.

Mentalna magla

Mentalna magla (brain fog) nije bolest, već simptom koji uzrokuje probleme s pamćenjem, nemogućnost fokusiranja i mentalnu zbunjenost. Čak i ako postoje drugi razlozi, prekomerna konzumacija mleka takođe može biti povod za mentalnu maglu zbog visoke količine kazeina u mleku, a koji uzrokuje lažni osećaj zadovoljstva. Mnoga istraživanja sugerišu da smanjenje potrošnje mleka može pomoći u borbi protiv depresije.

Imate alergije i probleme s kožom

Zbog sličnih ranih simptoma kao što su zatvor, proliv i grčevi, alergija na mleko može se pobrkati s netolerancijom na laktozu. Čak pet odsto dece ima alergiju na mleko, a ista se može razviti i kasnije u odraslom dobu. Osipi na koži se mogu rasplamsati zbog mlečnih proizvoda. Pokušajte da izbacite mleko iz ishrane i proverite poboljšava li se vaše stanje.

Alergija, Kijanje, Polen
foto: Profimedia

Imate visok holesterol

Holesterol u krvotoku dolazi direktno iz hrane koju jedete. Sto grama običnog kravljeg mleka sadrži 10 grama holesterola, što ga čini opasnim ako se svakodnevno konzumira u velikim količinama.

Kosti vam lagano pucaju

Kalcijum je važan za razvoj i zdravlje kostiju, posebno u detinjstvu. Međutim, svi mlečni proizvodi, ali i životinjski proteini, generalno su kiseli što smanjuje mogućnost da telo unosi više kalcijuma. Istraživanje sugeriše da žene koje piju tri ili više čaša mleka dnevno imaju veći rizik od preloma.

Mleko
foto: Profimedia

Vaše telo je otporno na lekove i ne oporavlja se brzo

Iako ovde ne treba kriviti samo mleko, antibiotici koji se daju kravama mogu posredno uticati na vaše zdravlje, pokazuje istraživanje. S jedne strane, lek je od vitalne važnosti za zdravlje životinja, ali s druge strane uzrokuje razvoj bakterija otpornih na antibiotike. Dok su vam probiotici prijatelji, ove bakterije su sasvim suprotno. Da biste brže preboleli bolest, možda bi trebalo da razmislite o tome koliko konzumirate mleka i mlečnih proizvoda.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.