EVO KADA JE OPASNO DA PIJETE JOGURT!
Foto: Prinstcreen/facebook

preporuka!

EVO KADA JE OPASNO DA PIJETE JOGURT!

Iako ima brojna pozitivna dejstva na organizam, jogurt bi ipak trebalo izbegavati u određenim situacijama.

Objavljeno:

Fermentisani mlečni proizvodi kao što su jogurt, kiselo mleko, pavlaka, kefir, imaju višestruku korist po zdravlje - normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite creva od parazita.

Ove namirnice su bogate proteinima, kalcijumom i bifidobakterijama koje se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa.

Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma, a za razliku od mleka, telo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mlečne proizvode ne konzumirate u prvih sat i po vremena nakon obroka. Kada prođe minimum sat i po vremena od poslednjeg obroka, tada je poželjno da ih unosite.

- Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak - ističu nutricionisti.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da bi ove namirnice trebalo da konzumirate dve nedelje u kontinuitetu kako bi se poboljšao rad creva. Na dnevnom nivou, poželjno je da unesete sledeće količine:

  • Kefir, jogurt i kiselo mleko - preporučuje se 1-2 čaše dnevno,
  • Sveži sir, pavlaka (2,5 odsto masti) - preporučena doza je 100 grama dnevno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.