DOKTOR PERIŠIĆ JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU ZBOG KOLIČINE JAJA KOJE JE POJEO ZA USKRS: Evo koliko ih smete jesti
Foto: Printscreen/youtube/PRVA

UPOZORENJE!

DOKTOR PERIŠIĆ JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU ZBOG KOLIČINE JAJA KOJE JE POJEO ZA USKRS: Evo koliko ih smete jesti

Vaskršnja trpeza, ali i dani nakon nje, obiluju kuvanim jajima. Doktor kaže - pojedite jedno, ne više

Objavljeno: 14:51h

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o najzdravijim jelima na prazničnoj trpezi, kao i činjenici da problem sa varenjem posle konzumiranja kuvanih jaja može da ukaže na stanje organizma.

- Za praznike jedemo supu, to je odlično, tečnost, belančevine i iscedak od kuvanog mesa. I ruska salata je izvanredna stvar, ali su najbolje na trpezi sarmice od zelja. Imamo celulozu za debelo crevo, i meso koje se lako vari, to su sve uslovi za perfektnu probavu - rekao je doktor Perišić.

Uskršnja trpeza, ali i dani nakon nje, obiluju kuvanim jajima. Doktor kaže - pojedite jedno, ne više.

- Ne valja više, dva jaja imaju 20 grama proteina i 10 grama masnoće, to je ogromna količina. Postavlja se pitanje i kakav nam je psihološki užitak nakon dva jaja, umesto jednog? Pa, nikakav, nema tu nekog zadovoljstva. Uzmite jedno po tradiciji i neka vam to bude dosta - rekao je on.

Uskrs
foto: Profimedia

Jaje usporava varenje, objasnio je doktor, a tegobe nakon konzumiranja mogu da ukažu i na ozbiljan zdravstveni problem.

- Jaja usporavaju pražnjenje želuca, i produžavaju sitost. Nećemo ubrzo biti gladni, ali hrana ide sporije u dvanaestopalačno crevo, što znači da lučimo više kiseline. Popijete na to pivo ili vino i imate teške probleme! Potom, u tankom crevu, lipidi iz jaja pojačavaju lučenje koncentrovane žuči - rekao je on.

Doktor navodi da će jaja izazvati jake kontrakcije žučne kese, i ako postoje kamenčići u njoj, ili fibroza, osetićemo tegobe.

- Pankreatitis je sve češći a devastirajući je problem, ja sam jedva živu glavu izvukao svojevremeno zbog zaglavljenog kamenčića. Jaja mogu da pokrenu te gadne situacije, dva ili više su opasnost za žuč - rekao je doktor.

On je objasnio i koji su simptomi problema sa žučnom kesom koje je imao.

- Bolovi su to, strahoviti, ne možete ni da se namestite ni da se smirite. Pa hladnoća, ekstremiteti budu hladni i manje mokrimo. Ali i senzorijum, psiha nije dobra i osećamo da nešto nije dobro. Ja u jednom trenutku nisam znao šta mi se dešava, ali su me spasli lekari - rekao je profesor Perišić.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.