POČELA JE TRAPAVA NEDELJA: Evo šta tačno morate uraditi DANAS kako bi ste privukli SREĆU u kuću, DOBRO PAZITE!
Foto: Nebojša Mandić

USKRS!

POČELA JE TRAPAVA NEDELJA: Evo šta tačno morate uraditi DANAS kako bi ste privukli SREĆU u kuću, DOBRO PAZITE!

Danas proslavljamo drugi dan Uskrsa, za koji se vezuju brojni običaji i verovanje. Naime, Uskršnjim ponedeljkom počinje "trapava" sedmica, tokom koje se uopšte ne posti, čak, ni sreda, ni petak. A rasprostranjen je, takođe, i naziv "Bela nedelja".

Objavljeno:

Baš zbog Tomine nedelje, sedam dana po Vaskrsu, naziva se i Tomina sedmica. Na ovaj dan se nebo zatvara, pa se negde ova sedmica naziva još i "Zaklopita".

Nastavlja se sa obilnim gozbama i slavljem, tako da se na Svetli ponedeljak ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji. A svaki gost dobija jaje.

U vojvođanskim selima vlada običaj polivanja devojaka. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju. Ali uz to nose i kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to, sa druge strane podseća na događaj kada je Isus svojim apostolima oprao noge.

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Podelite hranu siromašnima

Posebno na današnji dan trebalo bi hranu i jaja podeliti siromašnima, kako bi i oni mogli da osete radost praznika. Tim postupkom privlačite sreću u vašu kuću, a domaćini su verovali da će godina biti berićetna.

Uskrs
foto: Profimedia

Običaj na Hilandaru

Rano ujutru, po završenoj službi u manastiru Hilandar, monasi izlaze iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice trojeručice.

Kreću ći se laganim hodom u povorci, pevaju tropare Bogorodici i obilaze sledećea mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir.

Pozdrav

Pozdrav "Hristos Vaskrse" i odgovor "Vaistinu Vaskrse" koristi se 40 dana, sve do Spasovdana.

Vaskršnji utorak je, po narodnom verovanju, jedini dobar utorak u kalendarskoj godini. Ako se dete rodi na ovaj dan biće srećno i dugovečno.

Stariji ljude tvrde da će, ukoliko je uveče na Svetlu sredu nebo zvezdano, godina biti izuzetno rodna.

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.