OVU VRSTU RIBE SVI OBOŽAVAJU DA JEDU, A ZAPRAVO NE ZNAJU DA JE ONA NAJZDRAVIJA: Iznenadićete se, NEMA NIŠTA BOLJE
Riba, Foto: Aleksandar Stojanović

nema ništa bolje

OVU VRSTU RIBE SVI OBOŽAVAJU DA JEDU, A ZAPRAVO NE ZNAJU DA JE ONA NAJZDRAVIJA: Iznenadićete se, NEMA NIŠTA BOLJE

Takođe, povoljno deluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida

Objavljeno: 19:12h

Većina nas se seti da u ishranu ubaci ribu samo tokom dana posta, iako je to velika greška. Nutricionisti naglašavaju koliko je ona korisna za naše zdravlje i da bi bilo dobro da se barem 2 puta nedeljno nađe na našoj trpezi.

1 / 6 Foto: Aleksandar Stojanović

Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, kaže dr Džoš Aks.

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja. Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma, a doktor Džoš objašnjava koje sve benefite sardina ima.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:

191 kalorija 22,7 grama proteina 10,5 grama masti 8,2 mikrograma vitamina B12 48,5 mikrograma selena 250 jedinica vitamina D

1 / 4 Foto: Profimedia

Evo kakve sve pozitivne efekte ima na zdravlje:

1. Obiluju Omega 3-masnim kiselinama

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti, piše Nportal.

Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Takođe, povoljno deluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.

1 / 3 Foto: Profimedia

2. Čuva zdravlje kostiju

Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju.

3. Čuva zdravlje tiroide žlezde

Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlezde.

4. Obezbeđuje telu dovoljnu količinu vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja nerava, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdevanju ćelija kiseonikom i hronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomestićete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcionisanje celog organizma.

5. Smanjuje apetit

Vrlo hranjiva namirnica koja će vam obezbediti osećaj sitosti i do nekoliko sati.

6. Kontroliše nivo šećera u krvi

Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji deluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombinovanje hrane sa visokim udelom proteina i masti, poput sardina, sa ugljenim hidratima može usporiti oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera.

Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana sa rezistencijom na insulin.

Koža
foto: Profimedia

7. Poboljšava izgled kože

Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.