NUTRICIONISTI TVRDE DA SAMO OVU HRANU JEDETE NA LETO: Osvežava, a uopšte ne GOJI
Foto: Filip Plavčić

paŽnja

NUTRICIONISTI TVRDE DA SAMO OVU HRANU JEDETE NA LETO: Osvežava, a uopšte ne GOJI

Ovih 10 namirnica možete da jedete koliko hoćete tokom leta

Objavljeno: 09:33h

Nutricionisti savetuju da jedete hranu koja vas ispunjava i zadovoljava, jer zahvaljujući tome vaše telo neće imati potrebu za dodatnim kalorijama i uspeće da se reši onog tvrdoglavog viška koji predstavlja i zdravstvene smetnje, piše Lisa.rs.

Voće, povrće i zdravi proteini su ključ zdravlja – posebno one koje su aktuelne tokom letnjih meseci, a pritom su i neodoljivo ukusne.

1. Hladne supe

Hladne supe pune povrća izvor su velike količine vlakana – nutritienti koji dokazano umanjuju apetit i unos dodatnih kalorija. Iz razloga što se supe sastoje od velike količine kuvane vode, možete ih konzumirati u velikim porcijama jer sadrže jako malo kalorija.

2. Lubenica

Lubenica sadrži u sebi vlakana koja se povezuju i izbacuju masti iz organizma. Takođe, sadrži veliku količinu vode koja potpomaže hidrataciju organizma i povećava ukupnu potrošnju kalorija.

Lubenica
foto: Profimedia

3. Jagode

Kao i mnoge druge voćke, jagoda bogata je vlaknima i nutrijentima. Takođe, jagode spadaju u voće sa najnižim nivoom kalorija, sem toga, praktičnije su za transport od lubenice.

Jagode
foto: Printscreen/RTV Mag

4. Tikvice

Najzdravije su kuvane, možete ih kombinovati ili puniti drugim povrćem. One su dobar izvor vlakana što je idealno za čišćenje probavnog trakta i izbacivanja suvišne tečnosti iz organizma.

5. Kelj

Sredinom leta uvrstite kelj kao osnovni sastojak u svakoj salati. Budući da je veoma bogat zdravim nutrijentima, konzumirajte ga i u vreme doručka, napravite smuti sa grčkim jogurtom. Ova moćna kombinacija će vam dati mnogo energije i umanjiti potrebu za dodatnim kalorijama.

6. Grilovano povrće

Grilovano povrće sadrži vrlo mali procenat masti i kalorija, visok nivo vlakana, a osim toga izuzetno je ukusno.

7. Riba

Jedan od najboljih načina da uživate u hrani i gubite kilograme, jeste da u ishranu uključite posne proteine. Istraživanja su otkrila samo varenje proteina sagoreva kalorije. Grilovana riba je odličan izvor ovih letnjih proteina zato što je lagana i ima mnogo manje kalorija od, recimo svinjske šnicle.

8. Krastavac

Glavni razlog zašto je toliko zdrav i lagan jeste i tpme što sadrži veliku količinu vode, što pomaže telu u hidrataciji i sprečava dehidrataciju koju organizam često interpretira kao glad.

Krastavac
foto: Profimedia

9. Paradajz

Paradajz možete jesti u neograničenim količinama, sadrži veliku količinu vode u sebi i odličan je u kombinaciji sa svim povrćem i salatama.

10. Ananas

Ovo tropsko voće sadrži dva moćna enzima zbog kojih se definitivno isplati da ga jedete celog leta. Ovi enzimi pomažu u razlaganju masti u organizmu i ubrzavaju metabolizam.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.