AKO PRIMETITE 1 STVAR NA JEZIKU, ODMAH IDITE KOD ZUBARA: Niste ni SVESNI DA MOŽETE DA UMRETE
Zubar, Foto: Profimedia

KORISTAN SAVET

AKO PRIMETITE 1 STVAR NA JEZIKU, ODMAH IDITE KOD ZUBARA: Niste ni SVESNI DA MOŽETE DA UMRETE

Rak može zahvatiti deo oralne sluznice, nepce ili područje ispod jezika, pa bi stomatolog trebao i pregledati celu usnu šupljinu

Objavljeno: 22:23h

Po tome koliko često idu kod stomatologa, Hrvati se baš i ne mogu pohvaliti. A stomatolog vam može pregledati i usnu duplju i tako spasiti život. U Hrvatskoj od karcinoma usne duplje - u godini dana oboli 450 osoba. Većina ih, nažalost - ne preživi.

1 / 4 Foto: Profimedia

Sumnjiva promena na jeziku može značiti karcinom usne duplje. No, mnogi na prve znakove upozorenja ne idu kod stomatologa pa se rak usne duplje u Hrvatskoj uglavnom dijagnostifikuje prekasno.

Doc. prim. dr. sc. Danica Vidović Juras,upravnica Zavoda za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta tumači kako "takvih slučajeva godišnje bude oko 480, a više od polovine tih pacijenata godišnje umre što, je poražavajuće, jer je to jedan rak koji se može prepoznati u najranijem mogućem stadijumu“.

Zato na Stomatološkom fakultetu svake godine obavljaju preventivne preglede.

U jednom danu među prvih 50 pacijenata pronašli su pet sumnjivih pojava.

Zubar
foto: Profimedia

Rak može zahvatiti deo oralne sluznice, nepce ili područje ispod jezika, pa bi stomatolog trebao i pregledati celu usnu šupljinu.

Doc. dr. sc. Božana Lončar Brzak, specijalista oralne medicine naglašava kako to nije kod svih njenih kolega uobičajena praksa, pa bi pacijent morao naglasiti i tražiti od stomatologa da mu pregleda usnu duplju,

A kod stomatologa treba da se ide dva puta godišnje. Što Hrvati ne čine, pa su po higijeni zubi među najgorima u Europi.

Monika Burija, studentkinja šeste godine stomatologije objašnjava kako se to može videti po velikom broju izvađenih zubi, kao i po velikom broju plombi.

Neki podaci kažu da Hrvati u proseku zube peru svaki četvrti dan. A briga o zubima i usnoj duplji - može spasiti život.

(Espreso / Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.