OVIH 6 NAMIRNICA UTIČU NA LOŠ ZADAH IZ USTA: Samo uradite 1 STVAR i problem s tim nestaje
Zadah, Foto: Profimedia

biće vam lakše

OVIH 6 NAMIRNICA UTIČU NA LOŠ ZADAH IZ USTA: Samo uradite 1 STVAR i problem s tim nestaje

Ukoliko ne možete da se odreknete kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein, stomatolozi savetuju da paralelno pijete veće količine obične vode

Objavljeno:

Neprijatan dah može da bude posledica neadekvatne oralne higijene, pojave karijesa, pojedinih endokrinoloških bolesti, ali i konzumiranja nekih namirnica i napitaka.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ukoliko vodite računa o higijeni usta i zuba, nemate karijes, niti bolesti poput dijabetesa, a opet s vremena na vreme imate neprijatan zadah, on bi mogao da bude rezultat ispijanja prevelike količine napitaka sa kofeinom, konzumiranja ribe, mlečnih proizvoda ili pojedinih vrsta povrća.

Na listi namirnica i napitaka koji utiču na neprijatan zadah nalazi se šest “glavnih krivaca”.

1 / 5 Foto: Profimedia

1. Kafa

Pića sa kofeinom mogu da izazovu neprijatan zadah, jer u sebi sadrže sumporna i kisela jedinjenja.

Takođe, kafa može da smanji proizvodnju pljuvačke, koja je potrebna za čišćenje usne duplje. Konačno, kafa može da izazove sušenje usta, što povećava šanse za neprijatan zadah.

Ukoliko ne možete da se odreknete kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein, stomatolozi savetuju da paralelno pijete veće količine obične vode.

1 / 6 Foto: Profimedia

2. Luk

I crni i beli luk su izuzetno zdravi, ali nemaju baš prijatan miris. Sve vrste luka, baš kao i napici sa kofeinom, sadrže sumporna jedinjenja koja mogu da rezultuju neprijatnim zadahom. Ovaj problem nije moguće izbeći ni ako samo progutate komadiće luka.

Stomatolozi predlažu da odmah po završetku obroka koji sadrži luk detaljno operete zube i žvaćete grančicu svežeg peršuna. Naime, ova začinska biljka puna je eteričnih ulja prijatnog mirisa koja će eliminisati neprijatne mirisne note koje luk ostavlja.

1 / 5 Foto: Profimedia

3. Mlečni proizvodi

Sir, mleko, pa čak i sladoled mogu da budu krivci za neprijatan zadah. Stručnjaci objašnjavaju da je to posledica reakcije prirodnih bakterija koje “žive” na našem jeziku, a koje se hrane amino-kiselinama iz mleka i mlečnih proizvoda.

Rešenje je, opet, detaljno pranje zuba posle konzumiranja mlečnih proizvoda i unos veće količine obične vode.

1 / 4 Foto: Profimedia

4. Alkohol

Mamurluk nije jedini problem koji može da se javi posle “vesele noći”. Konzumiranje alkohola prati dehidratacija, što automatski znači i manja proizvodnja pljuvačke. Stomatolozi kažu da ispijanje alkohola može dovesti do isušivanja usta, što podstiče razvoj bakterija, pa otud i neprijatan zadah kao posledica.

Rešenje je isto kao i kod konzumacije napitaka sa kofeinom - voda. Pijte je i dok konzumirate alkohol, ali i kad završite “druženje sa čašicom”. Što više obične vode, to bolje.

5. Začini

Iako daju bolji ukus jelima, začini mogu da budu krivac za neprijatan dah. Na vrhu liste začina koji je neprijatelj prijatnog daha je kari - kombinacija kurkume, kumina, korijandera i đumbira.

1 / 3 Foto: Profimedia

Stomatolozi predlažu da umesto karija jelo začinite mirođijom ili svežim peršunovim listom.

6. Riba

Istina je da je riba i te kako zdrava, ali, s druge strane, može da utiče na pojavu neprijatnog zadaha. Na listi “najvećih krivaca” su tunjevina i losos, koji sadrže veće količine trimetilamin-oksida.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Stomatolozi podsećaju da je održavanje higijene zuba i usne duplje od primarnog značaja. Pored korišćenja konca za zube i električne četkice za zube koja ima moć da dopre do nepristupačnih mesta na kojima hrana ume da se zadrži, od pomoći može da bude i vodica za ispiranje usta.

Konačno, trebalo bi voditi računa i o hidriranju organizma običnom vodom koja je, podsećaju stomatolozi, ključna za brojne metabolične procese.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.