OVA VOĆKA NAJBOLJE PODSTIČE VARENJE I ČUVA SRCE: Čini ČUDA U VAŠEM ORGANIZMU malo ko ZNA ZA TO
Voće, Foto: Printscreen/Youtube/ Vocarski Savetnik

nema ništa zdravije

OVA VOĆKA NAJBOLJE PODSTIČE VARENJE I ČUVA SRCE: Čini ČUDA U VAŠEM ORGANIZMU malo ko ZNA ZA TO

Po mišljenju brojnih stručnjaka trešnje su „prirodni lek sa drveta“, a u nastavku pročitajte zašto ove sezone treba da ih jedete što više

Objavljeno: 18:29h

Trešnje ne samo da su ukusne, nego imaju i svoje blagodeti! Poznato je da uglavnom zdrave strvari nisu preterano ukusne, te ih jedemo na silu. Ali to nije stvar sa trešnjama! Njih svi vole, a sada ćete ih obožavati!

1 / 3 Foto: RINA

Prema istraživanjima, trešnje su vrlo povoljne po naše zdravlje. Ne samo što nas mogu osvežiti, one mogu biti naš najbolji saveznik u borbi protiv raznih bolesti. Po mišljenju brojnih stručnjaka trešnje su „prirodni lek sa drveta“, a u nastavku pročitajte zašto ove sezone treba da ih jedete što više.

1 / 6 Foto: Profimedia

1. Čuvaju srce

Trešnje su bogat izvor cinka, gvožđa, kalijuma, mangana i bakra. Kalijum blagotvorno deluje na zdravlje srca i važna je komponenta ćelija i telesnih tečnosti koje regulišu rad srca i krvni pritisak.

1 / 5 Foto: Profimedia

3. Trešnje podstiču varenje

Pomoću svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera trešnje podstiču rad želuca, creva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje. Osim toga, trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege. Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da spreče nastanak karijesa i probleme sa desnima poput paradentoze. Trešnje čiste bubrege i mokraćne kanale, jer je odličan diuretik koji pospešuju izlučivanje mokraće. Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i problema sa desnima.

Bore
foto: Profimedia

5. Protiv bora i starenja

Trešnje se preporučuju osobama koje pate od astme i alergija, ali i svima koji žele da imaju lepu kožu jer trešnje posprešuju proizvodnju kolagena. Ovo voće, naime, sadrži antocijanidine koji jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je, takođe, prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak.

1 / 4 Foto: Profimedia

6. Bolje raspoloženje i lak san

Trešnje sadrže i antioksidans melatonin, koji smiruje nervni sistem i tako pomaže protiv neuroza, nesanice i glavobolje. Melatonin, naime, pomaže održavanju vašeg bioritma urednim i tačnim. Takođe, naučnici sa univerziteta u Luizijani otkrili su kako prirodni sok od višnje utiče na san. NJihovo istraživanje pokazalo je naime da su ispitanici u proseku spavali 85 minuta duže nakon što su dve nedelje svakodnevno pili po dve čaše ovog soka.

1 / 6 Foto: Profimedia

7. Mršavljenje

Trešnje imaju vrlo malo masnoća i niskokalorične su – u 100 grama ima svega 63 kalorije, te su odlična namirnica ako ste na dijeti. Zbog visokog udela vode i malo kalorija trešnje pomažu pri mršavljenju. Zahvaljujući vlaknima i pektinu ovi plodovi doprinose osećaju sitosti. Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Istraživači Univerziteta u Mičigenu tvrde da antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na stomaku i sniziti nivo holesterola i šećera u krvi.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.