DA LI JE SOK OD POMORANDŽE ZAISTA ZDRAV? Mnogi ga piju čim USTANU
Sok od pomorandže, Foto: Profimedia

da li ste znali?

DA LI JE SOK OD POMORANDŽE ZAISTA ZDRAV? Mnogi ga piju čim USTANU

Nutricionisti tvrde da su ovi sokovi puni šećera i da uopšte ne sadrže vlakna koje sadrži voćka kada se jede u komadu. Da bismo utvrdili koliko je đus zdrav ili ne, potrebeno je da uzememo u obzir obe strane

Objavljeno:

Veliki broj ljudi gotovo svakog jutra popije čašu soka od pomorandže. Međutim, postavlja se pitanje koliko je đus zapravo zdrav. Nutricionisti tvrde da su ovi sokovi puni šećera i da uopšte ne sadrže vlakna koje sadrži voćka kada se jede u komadu. Da bismo utvrdili koliko je đus zdrav ili ne, potrebeno je da uzememo u obzir obe strane.

1) ĐUS SADRŽI VITAMINE

Sok od pomorandže je poznat po velikoj količini vitamina C, ali osim toga, ovaj sok sadrži kalijum i folnu kiselinu. Nutricionisti svakako tvrde da je mnogo bolje unositi potrebne vitamine preko hrane, a ne suplemenata.

Takođe, đus ima mnogo više nutrijenata od većine drugih sokova, onih od jabuke i ananasa, pa i onih od drugog citrusnog voća.

Sok od pomorandže
foto: Profimedia

2) ĐUS OKREPLJUJE TELO

Jedna studija je utvrdila da 80 odsto Amerikanaca ne unosi ni približno preporučenog dnevnog unosa voća. Zato đus pomaže da se obnove zalihe vitamina u organizmu.

ĐUS GOJI

Ako ste na dijeti i želite da smanjite unos kalorija, preskočite đus, savetuju nutricionisti. Ali, ako samo želite da održavate kilažu i zdravlje, đus će vam podići imuni sistem, pogotovo ako ne jedete dovoljno voća i povrća.

Sok od pomorandže
foto: Profimedia

ĐUS JE DOBAR AKO SE PIJE UMERENO

Ne preterujte sa sokom od pomorandže, jer sve je bolje ako se radi umereno. Najbolja i najzdravija varijanta je da pomešate ceđenu pomorandžu sa kiselom vodom i tako ćete dobiti bezalkoholnu varijantu koktela koji sadrži sve nutrijente, ali bez dodatog šećera.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.