SIMPTOMI ANEMIJE KOJI SE JAVLJAJU U PROLEĆE! Izgledaju bezazleno, a uopšte nisu
Foto: Printscreen/Youtube/RTV Stara Pazova

PAŽNJA

SIMPTOMI ANEMIJE KOJI SE JAVLJAJU U PROLEĆE! Izgledaju bezazleno, a uopšte nisu

Simptomi kao što su malaksalost, glavobolja, povremeno zamagljenje vida, krtost kose i noktiju, pa čak i tahikardija nisu samo simptomi prilagođavanja organizma na oscilacije temperature u proleće, već su često i znak anemije

Objavljeno:

Veliki procenat populacije ima neki oblik malokrvnosti, a najčešće su simptomi izraženi u proleće, jer se usled nedostatka gvožđa organizam teško prilagođava na promene vremena.

Predstavljamo vam četiri namirnice koje ovog proleća morate uneti u svoj jelovnik ukoliko želite da imate jaku krvnu sliku.

Aronija

Aronija
foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Obogaćena jodom, gvožđem, fosforom, kalcijumom i velikim brojem drugih elemenata, minerala, vitamina i antioksidanasa, aronija je pravi čuvar krvi, tela i fizičkog izgleda, čija upotreba datira od početka 19. veka. Unošenjem 50 grama aronije dnevno, potkrepljuje se gotovo 50 odsto potrebnog unosa gvožđa.

Cvekla

Salata, Cvekla
foto: Printscreen/Youtube/ Вика-Простые Рецепты

Cvekla je vrlo korisna za one koji pate od anemije zbog nedostatka gvožđa. Ima visok sadržaj gvožđa, kao i vlakana, kalcijuma, kalijuma, sumpora i vitamina. Cvekla će vam pomoći da očistite telo i da unesete više kiseonika u organizam. To zauzvrat pomaže u povećanju broja crvenih krvnih zrnaca u telu.

Nar

Nar
foto: Profimedia

Nar nazivaju rajskim voćem, a to nije slučajno, jer ima brojne zdravstvene koristi.Nar sadrži visok nivo vitamina C, a on povećava apsorpciju gvožđa u krvi.

Spanać

Spanać
foto: Profimedia

Ishrana bogata zelenim lisnatim povrćem poput spanaća veoma je dobra za krvnu sliku.Spanać je bogat gvožđem, kao i vitaminom B12 i folnom kiselinom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.