ZA OVU BILJKU KAŽU DA JE NAJBOLJI PRIRODNI LEK U EVROPI! Morate videti šta sve radi organizmu
Foto: Printscreen

PAŽNJA

ZA OVU BILJKU KAŽU DA JE NAJBOLJI PRIRODNI LEK U EVROPI! Morate videti šta sve radi organizmu

Zova je jedna od najstarijih i najlekovitijih biljaka u Evropi, a kako na našim prostorima cveta u periodu od maja do jula

Objavljeno:

Ova biljka je od davnina poznata kao prirodni lek za astmu, bronhitis i alergije, probleme s varenjem i kožom, a kažu da je i sam Hipokrat, otac medicine, govorio da cvet zove može da zameni sve lekove.

Zato naši stari ne propuštaju priliku da idu u berbu, a od svežih cvetova najčešće prave gust sok koji je, tvrde, rastvoren sa vodom, odličan za osveženje na vrućinama ili ih suše i čuvaju za pripremu čaja.

Ako ne idete u prirodu, cvetove zove čak možete da kupite i na pojedinim pijacama.

DOMAĆI SOK

Za pripremu soka potrebno vam je 20 cvetova zove, litar vode, sok od jednog limuna i 800 grama šećera.

Zova
foto: Printscreen

PROTIV PEGA

Cvetovi zove su bogati vitaminom C, taninima, karotenom, a imaju laksativno dejstvo, pa su napici od nje odlični da ubrzate dijetu ili izbacite višak tečnosti u organizmu.

Zova se koristi i u kremama protiv pega i mrlja na koži, a često se nalazi i u kremama protiv bubuljica.

U litar vode potopite 20 cvetova sveže zove i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom i hladnom mestu.Posle toga procedite, dodajte šećer i sok limuna i ostavite da odstoji još 24 sata povremeno mešajući da bi se šećer rastopio. Sok procedite kroz duplu gazu i sipajte u flašu.Ovaj sok se pije razređen s vodom, a za pripremu možete koristiti i mineralnu vodu.

ČAJ

Čaj od suvih cvetova zove leči uporan i suv kašalj.Ovaj čaj možete da dajete i deci, samo je važno da se pre toga posavetujete sa svojim lekarom.Sve što treba da uradite jeste da cvetove zove osušite na tamnom i suvom mestu i da ih tako suve izmrvite, stavite u teglu i čuvate za čaj.

Zova
foto: Printscreen

LOSION ZA OSETLJIVU KOŽU

Sa dve šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cveta zove i poklopite.Kada se ohladi, procedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Losionom natopite komadić vate i očistite lice.On umiruje i osvežava osetljivu kožu.Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.