RUSKI NAUČNIK OVU BILJKU SMATRA VOĆNIM KOMBINATOM: Napravite ČAJ koji poboljšava KRVNU SLIKU i JAČA ŽELUDAC
Orah, Foto: Printscreen/Youtube/ Uros Davidovic

ZA CEO ORGANIZAM

RUSKI NAUČNIK OVU BILJKU SMATRA VOĆNIM KOMBINATOM: Napravite ČAJ koji poboljšava KRVNU SLIKU i JAČA ŽELUDAC

Preporučuju se kada ste iscrpljeni, kod dijareje, avitaminoze, zaraznih bolesti. Čaj od listova oraha preporučuje se i dojiljama za povećanje laktacije i prevenciju mastitisa

Objavljeno:

Ne zaboravite da uberete prve prolećne listove ovog drveta i iskoristite ih za snažan čaj koji čisti ceo organizam. U proleće se koristi najviše 10 dana! Lekovita svojstva oraha su poznata mnogima.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Uros Davidovic

Orah je magična biljka koja se može koristiti na neverovatan broj načina, ne samo plod, već i ljuska, kora, grane, listovi, deblo.

Ruski naučnik Mičurin je orah nazvao „voćnim kombinatom“ jer se u orasima koristi sve: i lišće, i pupoljci, i mladi, nezreli orasi, i ljuska mladih oraha, i zreli plodovi i drvo.

Listovi oraha su takođe izuzetno lekoviti, pa ne zaboravite da uberete i iskoristite prve prolećne listove oraha za moćan čaj koji čisti celo telo.

1 / 2 Foto: Profimedia

List sadrži tanin, žućkasto ulje, kiseline i začinske i gorke materije. Od listova se mogu praviti sirupi, ekstrakti, tinkture, ali i boje za kosu i kožu, kozmetičke kreme i kreme za sunčanje. Listovi se najbolje koriste dok su zeleni i sveži. Listovi oraha takođe imaju insekticidno dejstvo.

Sveže lišće oraha snažnog mirisa odbija mrave, moljce, vaške, stenice i druge insekte. Čaj od mladih listova oraha u koji se dodaje med koristi se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšanje varenja i krvne slike, protiv čireva, gihta, gnojnih rana i za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.

Savršeno čisti krv, poboljšava metabolizam i leči celo telo. Listovi oraha sadrže askorbinsku kiselinu, vitamin B1, glikozide, flavonoide, karoten i druge korisne supstance. Oni toniziraju i umiruju kožu, pomažu u zarastanju rana, deluju kao laksativ.

Preporučuju se kada ste iscrpljeni, kod dijareje, avitaminoze, zaraznih bolesti. Čaj od listova oraha preporučuje se i dojiljama za povećanje laktacije i prevenciju mastitisa.

Orasi
foto: Profimedia

Kako pripremiti i koristiti čaj od listova oraha: Listove oraha odvojiti od peteljki i osušiti (3-7 dana u zatvorenom i dobro provetrenom prostoru, raspoređeni u tankom sloju, povremeno okrećući, kada se osuše staviti u papirnu kesu). Ako želite da vratite energiju i ojačate organizam, pijte čaj od listova oraha 3 do 4 puta dnevno, ali u malim gutljajima i samo po jednu supenu kašiku. Evo kako da to uradite: Jednu veliku kašiku osušenih listova oraha kuvajte u 400 ml vode oko 15 minuta. Zatim procediti i piti po jednu supenu kašiku 3 do 4 puta dnevno. Čaj se može koristiti kao tonik za kožu, ali i za čišćenje rana.

Čaj od listova oraha za krv, šećer i metabolizam:

Čaj od listova oraha leči i čisti krvne sudove, snižava šećer u krvi i poboljšava metabolizam. U tu svrhu čaj se kuva na sledeći način: 1 supena kašika izgnječenih osušenih listova oraha prelije se jednom šoljom ključale vode.

Ostavite čaj da odstoji jedan sat, a zatim ga procedite i pijte po pola šolje 4 puta dnevno (znači da je potrebno skuvati 2 šolje ovog čaja). Odvar od listova oraha:

Za lečenje kožnih oboljenja (ekcema, lišajeva, gnojnih osipa) kuvati odvar od orahovog lišća tako što ćete 5 kašika mlevenih i osušenih listova oraha preliti sa pola litra vode i kuvati na laganoj vatri oko 15 minuta.

Kada se ohladi, čaj procedite i nanosite na problematična mesta na koži nekoliko puta dnevno.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.