OJAČAJTE SVOJE NOKTE UZ OVE NAMIRNICE: Nutricionistkinja otkrila zbog ČEGA PUCAJU
Nokti, Foto: Profimedia

nega

OJAČAJTE SVOJE NOKTE UZ OVE NAMIRNICE: Nutricionistkinja otkrila zbog ČEGA PUCAJU

Stvar je u tome da najveći deo hranjivih materija koje su im neophodne, nokti crpe iz namirnica koje jedete

Objavljeno: 23:52h

Veliki broj ljudi posvećuje pažnju koži i kosi, dok nokte iz nekog razloga preskače.

Oni se često zanemaruje, iako im je nega neophodna za lep izgled, snagu, čvrstinu i zdravlje.

1 / 3 Foto: Profimedia

Neki ljudi, verovali ili ne, neguju svoje nokte, a da toga nisu ni svesni.

Stvar je u tome da najveći deo hranjivih materija koje su im neophodne, nokti crpe iz namirnica koje jedete.

O zdravlju noktiju, za sajt Metro.co.uk, govorila je Džesika Sepel, nutricionista. Prema njenim rečima, nokti su veoma važni, jer mogu da ukažu na to da čitavom organizmu nešto nedostaje.

– Ukoliko imate problem sa nedostatkom korisnih materija, kao što je cink, to utiče na kvalitet noktiju, na njihovu glatkoću, teksturu i brzinu rasta. Lomljivi i slabi nokti često su znak nedostatka gvožđa ili proteina – rekla je Džesika.

Bele mrlje koje s vremena na vreme nastaju na noktima, takođe su znak nedostatka hranjivih materija. One najčešće ukazuju na manjak cinka, kalcijuma, vitamina B ili esencijalnih masnih kiselina.

Jod, cink i selen su, prema rečima doktorke Sepel, najznačajniji za pravilan rast i razvoj, kao i lep izgled noktiju.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kako biste uneli dovoljno joda, namirnice kao što su morski plodovi, morske alge, mlečni proizvodi i jaja, treba da postanu česti u vašoj ishrani.

– Za cink bi trebalo da jedete ostrige, govedinu, morske plodove, orašaste plodove, semenke, pasulj i mlečne proizvode. Brazilski orasi i lisnato zeleno povrće su, sa druge strane, odlični izvori selena – rekla je Sepelova.

Iako možete da dobijete sve što vam je potrebno iz ishrane, suplementacija je dobar način da budete sigurni da dobijate ono što vam je potrebno, ali i da svojim noktima date dodatnu dozu zdravih i korisnih materija.

Još jedna materija utiče na zdravlje i izgled noktiju. U pitanju je kolagen, veoma zastupljen protein u našem telu, čija proizvodnja u organizmu može da se podstakne unosom namirnica koje su bogate sumporom i vitaminom C.

Pasulj, kupus, lubenica, jaja i beli luk, odlični su izvori sumpora, a za vitamin C, pojačajte unos spanaća, kivija, pomorandži, paradajza i brokolija.

(Espreso / metro.co.uk / onaportal.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.