UKOLIKO VIDITE OVO NA NOKTIMA, MOŽDA STE TEŠKO BOLESNI! Hitno se javite LEKARU
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

UKOLIKO VIDITE OVO NA NOKTIMA, MOŽDA STE TEŠKO BOLESNI! Hitno se javite LEKARU

Leukonihija je naziv za pojavu belih fleka i linija na noktima, a može se raditi o bezopasnoj promeni ili o veoma opasnoj bolesti

Objavljeno: 21:49h

Ako primetite da vam se pojavljuju bele mrlje na noktima, nemojte da ih ignorišete.

U većini slučajeva razlog nije zabrinjavajući, kao što je na primer, nedostatak vitamina, ali u pojedinim slučajevima to može da bude signal ozbiljnih zdravstvenih problema.

Doktor Spenser Krol, dermatolog, navodi kako da je izuzetno važno da lekar prilikom pregleda pogleda i kako izgledaju nokti pacijenta. Ukoliko se primeti pojava belih fleka na noktima, bilo bi dobro uraditi detaljnije analize.

Leukonihija je naziv za pojavu belih fleka i linija na noktima, a može se raditi o bezopasnoj promeni ili o veoma opasnoj bolesti.

Evo što sve može biti uzrok ove pojave:

Trauma nokta

Ako ste udarili noktom o nešto tvrdo, mogu se razviti bele mrlje na noktu, a ponekad je potrebno malo više vremena da promena nestane. Ipak, ako vam se čini da predugo ne prolazi, obratite se lekaru.

Gljivice

Gljivična infekcija noktiju spada među dugotrajnije i upornije infekcije, a karakteriše ju promena boje nokta (koji postaje beličasta, žućkast ili smećkast).

Manjak vitamina i minerala

Manjak vitamina D, kalcijuma i cinka može uzrokovati ovaj problem, a kako se poslednjih godina sve češće pacijenti javljaju s manjkom vitamina i minerala u organizmu, on savetuje da se uradi kontrola krvne slike pre svega kako bi se utvrdilo da li je to glavni problem, ili ipak nešto ozbiljnije.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube

Osim ovih bezopasnijih stanja, promena na noktima može da ukazuje i na neke teže komplikacije, kao što su:

Retko, ali bele mrlje na noktu mogu biti simptom nekog ozbiljnijeg stanja, poput autoimunih bolesti, bolesti srca ili bubrega. Krol savetuje da dobro posmatrate stanje orgnizma i koliko su dugo fleke prisutne.

Ukoliko se pored njih jave i simptomi poput kratkoće daha, bola u grudima i natečenih zglobovi, obratite se lekaru.

(Espeso/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.