SAMO 1 VRSTA PASULJA NAJMANJE NADIMA, MALO KO ZNA ZA OVO: Bake OTKRILE TAJNU kako da se REŠITE GASOVA
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

savet

SAMO 1 VRSTA PASULJA NAJMANJE NADIMA, MALO KO ZNA ZA OVO: Bake OTKRILE TAJNU kako da se REŠITE GASOVA

Dobra vest je da se organizam može polako navići na mahunarke, pa tako treba početi sa manjim porcijama koje postepeno povećavate

Objavljeno:

Postoje vrste pasulja koje više nadimaju, ali zbog načina pripreme jela, može se uticati na ovaj neprijatan osećaj.

Mahunarke predstavljaju jedan od najvažnijih sastojaka mediteranske dijete, već godinama poznate kao najzdravijeg načina ishrane.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Međutim, mnogi se ustežu da ih često uključe u svoj jelovnik zbog nadimanja i gasova koji nas dovode u neprijatnu situaciju. Ipak, postoji način da se pomire prednosti i mane konzumacije ovih hranljivih namirnica. Pre svega, potrudite se da izaberete one koji izazivaju manje pomenutih tegoba.

Najviše gasova izaziva prebranac, kako zbog gustine tako i veće količine crnog luka koji, takođe, dovodi do nadimanja. Odmah iza njega je klasičan beli pasulj koji domaćice u Srbiji najčešće kuvaju.

"Ako tražite mahunarke koje najmanje nadimaju, probajte azuki pasulj, sitnog zrna i poreklom iz Kine".

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

On je bogat izvor proteina, ali i antioksidanasa, pa se preporučuje zbog blagotvornog dejstva na organizam. Manje nadimanja takođe izaziva soja i sočivo.

Dobra vest je da se organizam može polako navići na mahunarke, pa tako treba početi sa manjim porcijama koje postepeno povećavate.

Pasulj
foto: Profimedia

Kako sprečiti nadimanje?

Dragocen je savet naših baka, a to je da se one potope preko noći u hladnu vodu. Brže će se skuvati sutradan, a izazivaće i manje gasova.

Još jedan savet koji malo ko zna - zrna pasulja treba dobro žvakati tokom jela. Mnogi, po navici, samo gutaju dok jedu čorbasta jela, ali to će, takođe, izazvati "pobunu" u crevima.

(Espreso / Magazin Novosti / Lepa&Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.