JEDNU VRSTU PASULJA NIKAKO NEMOJTE DA KUPUJETE, UNIŠTAVATE SEBI ZDRAVLJE: Retko ko ZNA ŠTA SADRŽI U SEBI
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

poslušajte

JEDNU VRSTU PASULJA NIKAKO NEMOJTE DA KUPUJETE, UNIŠTAVATE SEBI ZDRAVLJE: Retko ko ZNA ŠTA SADRŽI U SEBI

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj

Objavljeno: 17:12h

Iako se već dugo govori da je konzumacija pasulja dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici. Pasulj posjeduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Zašto je pasulj dobar za zdravlje?

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja nedeljno.

1 / 3 Foto: RINA

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Pasulj
foto: Espreso.co.rs

Istraživači na "Harvard School of Public Health" su izjavili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta nedeljno imaju 24 posto manje izgleda da razviju srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisa

Što to čini pasulj tako zdravim?

Pasulj je dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol.

Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Koje su vrste pasulja najzdravije?

Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj.

(Espreso / zenasamja.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.