AKO OSEĆATE OVE SIMPTOME ODMAH IDITE KOD LEKARA, FALI VAM 1 VAŽAN MINERAL: Neophodan je za zdravlje bubrega
Foto: Profimedia

vodite računa

AKO OSEĆATE OVE SIMPTOME ODMAH IDITE KOD LEKARA, FALI VAM 1 VAŽAN MINERAL: Neophodan je za zdravlje bubrega

Ako ste kod sebe primetili neki od ovih simptoma, obratite se lekaru da vas uputi na različite testove, nakon kojih ćete znati da li je nedostatak kalijuma kriv ili njihov uzrok treba tražiti negde drugde

Objavljeno: 22:23h

Kalijum je neophodan za zdravlje bubrega, nervnog i kardiovaskularnog sistema, kostiju i mišića. Proverite koji su simptomi nedostatka kalijuma, kao i u kojim namirnicama možete da ga pronađete.

1 / 6 Foto: Profimedia

Neki od najčešćih simptoma nedostatka kalijuma su:

* osećaj slabosti

* hroničan umor

* grčevi u mišićima

* pad koncentracije.

* aritmija

Vrtoglavica
foto: Profimedia

* zatvor

* vrtoglavica

* učestalo mokrenje

* bolovi u mišićima.

Ako ste kod sebe primetili neki od ovih simptoma, obratite se lekaru da vas uputi na različite testove, nakon kojih ćete znati da li je nedostatak kalijuma kriv ili njihov uzrok treba tražiti negde drugde, piše Hayat.ba.

U međuvremenu možete povećati unos namirnica s visokim sadržajem ove supstance.

Među namirnicama koje sadrže dovoljnu količinu kalijuma izdvajaju se sledeće: batat, avokado, zeleno povrće, lubenica, citrusi...

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Batat

Slatki krompir ili batat ima najrazličitije hranljive materije, uključujući i kalijum. Njegova kora je naročito bogata ovim metalom, zbog čega se preporučuje da ga pripremate neoguljenog.

Jaja, Avokado
foto: Profimedia

Avokado

Omiljeni dodatak tostu spada u tzv. superhranu, zbog činjenice da je veoma zdrav za konzumiranje. On, između ostalog, sadrži kalijum, a posebno je zahvalan za pripremu, jer ga možete jesti uz najrazličitija jela (salatu, jaja, tost, suši itd.).

1 / 3 Foto: Rina

Zeleno lisnato i zeljasto povrće

Spanać, kelj, zelena salata i drugo lisnato i zeljasto povrće bogat su izvor kalijuma. Pošto su takve namirnice uglavnom niskokalorične, odličan su izbor i za one koji žele da izgube višak kilograma.

1 / 3 Foto: Profimedia

Lubenica

Lubenice su povrće koje uživamo da jedemo leti. One ne samo što nas osvežavaju, već i daju neophodnu hidrataciju telu kada su napolju visoke temperature. Budući da lubenice imaju kalijuma, naša preporuka je da ne propustite priliku da se leti zasladite njima.

Citrusi

Citrusi su takođe bogati kalijumom, a naročito narandže. Započnite svoj dan sveže ceđenim sokom od narandže i drugih citrusa i već ćete sebi obezbediti dovoljan unos kalijuma za naredna 24 sata.

Ostale namirnice koje možete konzumirati ako imate manjak kalijuma:

– losos

– banane

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

– pasulj

– suva kajsija

– dinja

– orašasti plodovi

– paradajz

– kokosova voda.

(Espreso / b92 / Hayat.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.