OVAJ VITAMIN JE UZIMAO CEO BALKAN, A IZAZIVA KATASTROFALNE POSLEDICE: Evo šta se dešava ako ga IMA PREVIŠE
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ VITAMIN JE UZIMAO CEO BALKAN, A IZAZIVA KATASTROFALNE POSLEDICE: Evo šta se dešava ako ga IMA PREVIŠE

I dok se toliko govorilo o tome kakav je efekat manjka tog vitamina u organizmu, važno je znati i kakve nuspojave može da izazove višak vitamina D

Objavljeno:

Vitamin D ima veoma važnu ulogu u imunom sistemu, a evo šta može da se desi ako ga imate previše.

O vitaminu D se verovatno nikada nije govorilo više nego tokom pandemije korona virusa. Stručnjaci su upozoravali da ovaj vitamin pomaže imunom sistemu da se izbori sa koronom, zbog čega su građani počeli na svoju ruku da uzimaju suplemente.

I dok se toliko govorilo o tome kakav je efekat manjka tog vitamina u organizmu, važno je znati i kakve nuspojave može da izazove višak vitamina D.

Hiperkalcemija

Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima, koji podstiče apsorpciju kalcijuma u telu. To je jedan od razloga zašto je važno da stariji uzimaju ovaj vitamin, pošto kalcijum utiče na čvrstinu kostiju.

Međutim, usled preteranog unosa kalcijuma, dolazi do rizika od razvoja hiperkalcemije.

Treba napomenuti da je višak vitamina D u telu veoma redak, ali i da hiperkalcemija može da bude ozbiljan zdravstveni problem i izazove druge simptome.

Dnevna doza vitamina D

1 / 12 Foto: Profimedia

Prema opštim preporukama, mlađi od 70 godina bi trebalo da unose 15 mikrograma dnevno, a starijima od 70 godina treba 20 mikrograma dnevno. Kada se pretvori u internacionalne jedinice (IU), to je 600 odnosno 800 IU.

Mučnina

Mučnina i povraćanje mogu da budu simptomi koji se javljaju usled previše vitamina D i hiperakalcemije.

Umor

Ukoliko ste umorni, preteran unos vitamina D može da bude uzrok, a to takođe može da se poveže i sa hiperkalcemijom.

Iritabilnost

Ovo je jedan od čestih simptoma hiperkalcemije i viška vitamina D. Ukoliko primećujete iritabilnost, a redovno uzimate suplemente vitamina D, verovatno bi bilo najbolje a proverite nivo ovog vitamina u krvi.

Kamen u bubregu

Jedna od najvećih posljedica hiperkalcemije je pojava kamenja u bubregu. Jedna studija je pokazala da kada u tijelu postoji višak kalcijuma, sa umerenim količinama vitamina D, značajno raste rizik od pojave kamenja u bubregu.

Sve u svemu, pre nego što počnete da uzimate bilo koji suplement, najbolje je da se konsultujete sa lekarima i eventualno proverite količinu tog vitamina u telu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.