PROVERITE VAŠE OČI ŠTO PRE: Otkrivena je 1 PROMENA koja može da bude PRVI SIMPTOM DEMENCIJE
Oči, Foto: Profimedia

VAŽNO DA ZNATE

PROVERITE VAŠE OČI ŠTO PRE: Otkrivena je 1 PROMENA koja može da bude PRVI SIMPTOM DEMENCIJE

Stručnjaci su rekli da bi ovo rano evidentiranje promena moglo biti ključno, jer oni koji žive sa Alchajmerom i očnim problemima mogu doživeti pojačan osećaj konfuzije ako im je vid oštećen

Objavljeno:

Stručnjaci tvrde da oči predstavljaju metaforički prozor u naš mozak.

1 / 3 Foto: Profimedia

Oni takođe misle i da jednostavna promena na očima može da ukaže na rizik od nastanka Alchajmerove bolesti.

Alchajmerova bolest je najčešći tip demencije i utiče na pamćenje, razmišljanje i ponašanje. Rani simptomi stanja uključuju gubitak pamćenja i konfuziju. Istraživanja su ranije otkrila da simptomi kao što su umor, gubitak sluha i poremećaji spavanja mogu predvideti rizik od ovog stanja. Sada su lekari na Novom Zelandu otkrili da jednostavna promena oka takođe može biti ključ za rano otkrivanje demencije.

1 / 3 Foto: Profimedia

Njihovo istraživanje sugeriše daje stanjivanje mrežnjače tokom srednjeg doba verovatno pokazatelj kognitivnih performansi u njihovom ranom odraslom životu. Retina je osetljivo tkivo koje oblaže zadnji deo oka i posmatranje ovoga u ranom dobu moglo bi pomoći lekarima da rano otkriju Alchajmerovu bolest. Stručnjaci su rekli da bi ovo rano evidentiranje promena moglo biti ključno, jer oni koji žive sa Alchajmerom i očnim problemima mogu doživeti pojačan osećaj konfuzije ako im je vid oštećen.

-Nadamo se da će veštačka inteligencija moći da napravi sliku mrežnjače osobe i utvrdi da li je ta osoba u opasnosti od Alchajmerove bolesti mnogo pre nego što počne da pokazuje simptome i kada postoji mogućnost lečenja za ublažavanje simptoma - rekla je dr Baret-Jang.

- S obzirom na to da nismo bili u mogućnosti da lečimo uznapredovalu Alchajmerovu bolest i da je globalna prevalencija bolesti u porastu, mogućnost da identifikujemo ljude u pretkliničkoj fazi, kada još uvek imamo priliku da intervenišemo, je zaista važna- dodala je doktorka.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.