OVO SU NAJLEPŠA SRPSKA IMENA ZA DECU: Izabrati JEDNO od njih je PRAVA MUKA
Beba, Foto: Profimedia

SLAžETE LI SE?

OVO SU NAJLEPŠA SRPSKA IMENA ZA DECU: Izabrati JEDNO od njih je PRAVA MUKA

Značajna distinkcija uočljiva je u južnim i severnim krajevima naše zemlje, kao i na prostoru Republike Srpske i Crne Gore

Objavljeno:

Imena za decu predstavljaju jednu od nedoumica sa kojima se roditelji susreću tokom devet meseci, dok je beba još u stomaku. U nesagledivoj skupini imena, neretko se dešava da se dvoumite oko imenovanja deteta, te se javljaju pitanja:

Koja su najlepša ženska imena i koja su najlepša srpska muška imena?

Pojedina imena koja se često pojavljuju na teritoriji naše zemlje, nemaju srpsko poreklo. Međutim njihova česta upotreba od davnina, načinila ih je upravo najpopularnijim, te su tako uz male slovne izmene nastala najlepša srpska imena za dečake i devojčice.

Bilo da su vaš izbor neobična muška imena, neobična ženska imena ili ste se pak odlučili za moderna imena za devojčice i dečake, u našem tekstu pronaći ćete inspiraciju i jedinstven spisak imena, te odaberite ono koje će vaše dete sa ponosom nositi.

Srpska imena za decu – kako izabrati imena za dečake i imena za devojčice

Bilo da ste na samom početku trudnoće ili se vaš termin već bliži, dok se pripremate za ulogu roditelja, gotovo svakodnevno se pitate:

Kako da nazovem dete?

Naš savet je da dobro razmislite o imenu koje bi vaše dete trebalo da nosi tokom celog života i koje će predstavljati njegov svojevrsni pečat. Neki od kriterijuma kojima se roditelji vode prilikom odabira imena za decu su značenje i poreklo imena, a često se dešava da novorođenče dobije ime po pretku.

Trendovi imenovanja dece stalno se menjaju, te je primera radi, poslednjih godina zavladao trend tradicionalnih imena za decu. Mnogi roditelji se odlučuju da za svoje mališane odaberu neobična muška imena, kao i neobična ženska imena, a tu su i oni koji za decu biraju moderna ženska i moderna muška imena.

Neretko se dešava da se roditelji u startu odluče za jedno ime, ali nakon porođaja, kada majka i otac prvi put ugledaju svoju bebu, javi se potpuno nova ideja, te dođe do promene odluke u zadnjem trenutku.

Najlepša ženska imena za decu i muška imena – kako su se deca imenovala nekada i sada

Kao što smo rekli, trendovi dodeljivanja imena za decu veoma su promenjljivi. Pomenućemo da su tokom prošlog veka, ali i nešto dalje istorije, deca dobijala imena uz oslonac na religijska, ali i paganska verovanja. Veliku ulogu igrao je datum rođenja, pa ukoliko rođendan deteta pada na određen praznik, ime se obavezno vezuje za njega.

Baš tako su deca rođena oko Božića ili tokom njega, nosila imena poput Bogdan, Božica, Božica, Božana i drugo. Po sličnom principu kreirana su lična imena po svecima i drugim verskim praznicima. Pomenuta imena smatrana su za najlepša ženska imena i najlepša muška imena.

Izuzev religijskih konotacija, imena za decu, odnosnu odabir imena za dete, naši preci prepuštali su kumu, koji je vodio glavnu reč i darivao ime novorođenčedu.

U manjim sredinama, mnogi običaji zadržani su do danas, te se pomenuta pravila i dalje poštuju. Ipak, većina roditelja 21. veka odlučuju da imena za devojčice i dečake biraju po drugim kriterijumima.

U obzir se uzima slaganje sa prezimenom, ali i izvođenje nadimka, simbolika koju određeno ime krije, kako se ono izgovarau inostranstvu i drugo. Naravno, mnogi roditelji imenuju svoju decu po idolu iz sveta poznatih ili dragom članu porodice.

Naš savet je da pažlljivo birate ime za mališane, a ukoliko vam je ovo druga beba, posavetujte se sa starijim detetom u vezi sa imenom. To će ga sasvim sigurno oduševiti, a vama će proces odlučivanja biti izuzetno zanimljiviji.

Ko zna, možda baš na taj način odaberete najlepše ime za dete!

Najlepša srpska ženska imena – česta ženska imena kod nas

Na našim prostorima popularno je na stotine ženskih imena. Mnoga od njih su u Srbiju stigla pretežno iz grčkog, ruskog, latinskog i hebrejskog jezika, te su nakon neznatnih promena u slogovima, našla mesto u matičnim knjigama naše zemlje.

Brojna vekovima stara srpska imena odnedavno su stekla izuzetnu popularnost, te su iz opsega tradicionalnih imena prešla u opseg modernih imena za decu. Pomenućemo za mnoge najlepša stara srpska imena: Milica, Jelena, Ana, Anđela i Nevena, koja su poslednjih godina povratila staru slavu, te su novopečeni roditelji svoju decu imenovali upravo ovim ženskim imenima.

U nastavku predstavljamo najpopularnija srpska ženska imena za devojčice, čija aktuelnost ne jenjava duži vremenski period.

Ana – žensko hrišćansko ime starohebrejskog porekla

Sa značenjem milost i zahvalnost žensko ime Ana, ističe se na listi najlepših ženskih imena sa izrazitom dozom nežnosti koju bi svako poželeo da podari svom detetu.

U svetu ovo ime nailazi na brojne varijacija, a kako je odomaćeno na Balkanu, tako je u upotrebi među hrišćanskim narodima širom Evrope i sveta. Kod nas se javljaju izvedenice: Anka, Ankica, Anita i druge.

Anđela – žensko ime rasprostranjeno svuda po svetu

Značenje imena Anđela uočljivo je na prvi pogled, te označava nešto anđeoskog porekla. Roditelji svojoj deci nadenu ovo ime upravo sa namerom da izrastu u nežne, mile i plemenite poput nebeskih stvorenja.

U najraznovrsnijim varijantama, žensko ime Anđela rasprostranjeno je širom sveta. Kod nas su aktuelne varijacije imena: Anđelka, Anđa, Anđelija, Angela, Angelina i druga.

Iako odiše starinskim prizvukom, ime Anđela i njegove mnogobrojne varijante izuzetno su popularne i cenjene kao imena za devojčice.

Jelena – sve varijacije jednog od najčešćih imena kod nas

Verovatno ste upoznati sa čuvenim predanjem iz grčke mitologije o prelepoj Heleni ili Jeleni, ćerki Zevsa i Lede, zbog čije veličanstvene lepote je započeo čuveni Trojanski rat. Takođe, Jelena je ime koje je pronašlo mesto u kalendaru pravoslavne crkve, kao dan posvećen carici Jeleni i caru Konstantinu.

Ova predanja su verovatno samo deo razloga što je žensko ime Jelena veoma često kod hrišćanskih naroda.

U bukvalnom prevodu sa grčkog, značenje ovog ženskog imena je sjajna, blistava. Kod nas se javljaju varijacije imena Jelena poput: Helena, Elena, Lena, Jelica, Lenka i druga.

Milica – staro srpsko ime koje ne gubi na popularnosti

Staro srpsko žensko ime Milica nastalo je od korena mila i deminutivnog nastavka. O drevnom poreklu ovog prelepog imena svedoči i činjenica da se najpoznatija srpska kneginja, žena kneza Lazara, zvala upravo Milica. Statistički podaci ukazuju da je Milica najčešće žensko ime za devojčice kod nas.

Izuzev u Srbiji, ovo srpsko žensko ime javlja se i na teritoriji Hrvatske, ali i Slovenije. Srpska ženska imena sličnog korena su Mila, Milana i Milena.

Nevena – žensko ime nastalo kao omaž prirodi

Na našim prostorima je od davnina popularno imenovanje devojčica po plodovima prirode. Upravo tako, nastalo je staro srpsko ime Nevena. Ovo žensko ime vodi poreklo od cveta po nazivu neven.

Neven je jedan od cvetova koji su svojevrsni simbol zdravlja, te je upravo i odluka roditelja da nazovu svoje dete ovim divnim imenom nastala iz želje da ono bude zdravo i jedro. Još jedno značenje koje se vezuje za žensko ime Nevena nastalo je od odričnog oblika glagola venuti, te u tom smislu znači – onaj koji ne vene, koji je večno mlad.

Ostala imena za devojčice – popularna imena nekad i sada

Izuzev čestih imena koje smo pojasnili iznad, na našoj listi predočićemo vam imena koja su se našla u matičnim knjigama na našim prostorima. Mnogi novopečeni roditelji, za svoje novorođenče biraju ime sa određenim početnim slovom koje krije simboliku sa kojom su samo oni upoznati.

Tim povodom, kako biste se lakše snašli pripremili smo azbučnu listu ženskih imena za devojčice, odnosno listu koja će vam pomoći da odaberete ime za vaše dete.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ženska imena na A

Agnija

Aleksija

Aleksandra

Anastasija

Anda

Andrijana

Antonina

Atanasija

Ženska imena na B

Biljana

Bisenija, Biserka, Bisa…

Bogdana

Blaženka

Božana

Bojana

Borislava, Borjana, Borjanka, Borika, Borka…

Bosiljka

Branislava, Branislavka, Branka…

Ženska imena na V

Vanja

Vasilija, Vasilka, Vasilisa

Vera, Verka

Veronika

Vesna

Veselinka

Višnja

Vladislava

Vladimirka

Vojislava, Vojislavka, Vojka…

Ženska imena na G

Georgina

Gordana

Gorana, Gorica, Gorjana…

Grozdana

Ženska imena na D i Đ

Danica

Divna

Dobrila

Doroteja

Dragana

Dragoslava

Drina

Dunja

Dušica

Đurđa

Đurđija

Ženska imena na E

Eva, Evica

Evgenija

Emilija

Evdokija

Ženska imena na Z i Ž

Zagorka

Zvezdana

Zvonka

Zorica, Zorka, Zorana

Zlata, Zlatica, Zlatana

Žaklina

Žanka

Željka, Željana

Ženska imena na I

Ilijana

Ivana, Iva, Ivka, Ivanka…

Ivona

Irina

Iris

Isidora

Iskra

Ženska imena na J

Javorka

Jagoda

Jana, Janja

Jasmina, Jasna

Jevrosima

Jefimija

Jovana, Jovanka

Jorgovanka

Julija, Julijana, Julka

Ženska imena na K

Kalina

Kasija

Katarina, Katica

Klara

Koviljka, Kovina

Kosana, Kosara

Kosovka

Koštana

Kruna

Ženska imena na L i Lj

Lana

Lara

Latinka

Lela

Leonora

Leposava, Lepa

Lidija

Lilijana

Luna

Lola

Lucija, Lučija

Ljiljana

Ljubica, Ljubinka

Ljubomirka

Ženska imena na M

Magdalena, Magda

Majda

Malina

Marija, Marijana, Maja

Marina

Marta

Melanija

Metohija

Mijana

Mikaina

Mila

Milojka

Miljana

Mina, Minja

Miona

Mira, Mirka, Mirna

Mitra

Monika

Ženska imena na N i Nj

Nada, Nadica, Nađa

Natalija, Nataša, Nata

Nastasija

Neda

Nela

Nikoleta, Nikolija, Nikolina, Nina

Njegosava, Njegoslava

Ženska imena na O

Ognjena, Ognjana, Ognjenka

Olga

Olivera, Oliverka

Olja

Ženska imena na P

Pava, Pavlina

Paraskeva

Paulina, Pavka

Pelagija

Persida, Persa

Perunika

Petra

Prvoslava

Ženska imena na R

Radenka

Radmila

Rajna

Ranka

Ratka

Ruža, Ružica

Rusmira

Ženska imena na S

Sava

Saveta, Savica, Savka

Sandra

Sanja

Sara

Svetlana

Selena

Senka

Simona, Simonida, Simka

Slavica, Slavenka

Slađana

Slovenka

Snežana

Sofija, Sofka, Sonja

Srbijanka

Stana, Stanka, Stanica

Staša

Stojana, Stojanka, Stoja

Suzana

Sunčica

Ženska imena na T

Tamara

Tanasija

Tara

Tatjana, Tanja

Teodora

Teona

Tijana

Tina

Todora

Tomanija

Tomislava

Ženska imena na Ć

Ćerana

Ćana

Ćirila, Ćirka

Ženska imena na U

Ubavka

Ugrinja

Una

Ženska imena na F

Fema, Femka

Filipa

Flora

Ženska imena na H

Hera

Hranisalava

Hristina

Ženska imena na C, Č i Š

Cakana

Cveta, Cvetana

Čarna

Časlavka

Šana

Najlepša muška imena za dečake i njihovo značenje

Dok roditelji imaju cilj da najlepša ženska imena za decu nadenu devojčici sa ciljem da doprinesu njenoj dobroti, blagosti i ponosu, sa odabirom imena za dečake situacije je nešto drugačija.

Mame i tate imena za dečake biraju sa željom da svom mezimcu pruže snagu, ali i kao sećanje na već pomenute uzore iz prošosti, predake, vladare i slično.

Primetićete da bezmali broj muških imena u korenu ili sufiksu sadrži reči sa značenjem – slava, ljubav, borba, hrabrost. Tradicija davanja imena znatno se menjala tokom istorije, te se po podacima Statističkog zavoda učestala imena razlikuju iz godine u godinu.

Ukoliko želite da pronađete inspiraciju za srpska muška imena, predlažemo vam da pogledate jedinstvenu listu i izdvojena najlepša imena za dečake.

Aleksandar – jedno od najstarijih imena koje se još uvek koristi

Nastalo od grčkih reči alexein što znači braniti i andros što znači čovek, ime Aleksandar smešta se među najlepša muška imena u Srbiji, ali i u čitavom svetu. Sreće se kod mnogih naroda, poput Engleza, Italijana, Francuza, Rusa, pa i Srba.

Javlja se u brojnim varijantama: Aca, Aleksa, Aleksej, Saša i druga.

Iako se u jednom trenutku činilo da strana moderna i kratka imena preuzimaju primat, na scenu se polako, ali sigurno vraćaju stara muška imena kao što je Aleksandar.

U srpskim matičnim knjigama ime Aleksandar, kao i određene njegove varijacije, visoko se kotiraju duži vremenski period.

Bogdan – slovensko ime na našim prostorima zastupljeno od srednjeg veka

Kao što se iz samog vlastitog imena i zaključi, Bogdan u bukvalnom značenju jeste Bogom dan. Ovo muško slovensko ime zastupljeno je u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, ali i Rusiji, Ukrajini i Poljskoj.

O starosti i zastupljenosti ovog imena još u srednjem veku svedoče mnoga istorijska spisa. Takođe, poznato je da su muške bebe koje su roditelji željno iščekivali dobijala ime Bogdan.

Nemanja – staro srpsko ime bogate istorije

Iako tumačenja značenja imena Nemanja, nisu tako sjajna, ono zauzima vrh liste na kojoj su najlepša srpska imena. Smatra se da je nastalo od slovenskog glagola maniti (isto što i mamiti), odnosno od njegove negacije. Druga tvrdnja o poreklu ovog imena vezuje se za nastanak od reči nemati i tumači se kao onaj bez poseda.

Prvi put zabeleženo u 12. veku, ime Nemanja krasilo je rodonačelnika dinastije Nemanjić – Stefana Nemanju.

Dobročinstva koja je ovaj velikan činio za života, podstakla su mnoge roditelje našeg doba da svoje mališane nazovu upravo tako. Zanimljiv podatak je da je od 2003. do 2005. godine ovo ime bilo na neverovatnom 9. mestu po popularnosti kod nas.

Lazar – muško ime koje se sreće širom sveta

Bog je pomoć je sintagma koja objašnjava muško ime hebrejskog porekla – Lazar. Na našim prostorima ovo ime uvreženo je od davnina, o čemu nam svedoči i ime jednog od naših najznačajnijih vladara – kneza Lazara.

Ime Lazar, kao i mnoga srpska muška imena i ženska imena sa našeg spiska vode poreklo iz hrišćanstva ili se povezuju sa takvim konotacijama. Upravo to svedoči u prilog tvrdnji da religija kroz vekove igra ključnu ulogu u odabiru imena za decu na teritoriji Srbije.

Ognjen – muško ime magičnog prizvuka

Lično ime Ognjen dolazi iz imenice oganj, a njegovo značenje objašnjava se kao užaren, vatren. Stari Sloveni, od kojh je i poteklo navedeno ime, verovali su da reč oganj ima magično dejstvo.

Upravo zato novorođenim dečacima dodeljivali su ovo ime kako bi bili zaštićeni od dejstva zlih sila i kako bi ih odlikovala neustrašivost, zdravlje i snaga. Magični prizvuk ovog muškog imena i danas je prisutan.

Početkom 20. veka, ali i tokom prethodnih godina, jedno od najlepših imena za dečake – Ognjen bilo je među prvih 20 muških imena dodeljenih novorođenim dečacima.

Ostala imena za dečake – moderna i neobična muška imena

Pomenuta imena koja smo izdvojili, ističu se kao jedna od popularnijih od početka 21. veka do danas. Međutim, ako želite da budete jedinstveni i ispoljite svoju kreativnost, te odaberete muško ime idealno za vašeg dečaka, pronađite inspiraciju u azbučnoj listi ispod.

Potrudili smo se da vam ponudimo opsežan spisak muških imena duboko uvreženih u našu kulturu i tradiciju.

Muška imena na A

Avram

Adam

Aksentije

Alimpije

Andrej, Andrija, Andreja, Andrijaš

Anđelko

Arsenije

Atanasije

Aćim

Muška imena na B

Blagoje

Boban

Bogoljub

Borko

Božidar

Bojan

Borivoje, Borisav, Borislav, Boris

Branimir

Bratislav, Branislav

Budimir, Buda, Budislav

Muška imena na V

Vanja

Vasilije

Velibor

Velimir

Veljko

Veselin

Višeslav

Vladan, Vladimir, Vlastimir

Vladislav

Vojkan

Vojislav

Vuk, Vukašin

Muška imena na G

Gavrilo

Gvozden

Georgije

Gligorije

Goran

Grozdan

Muška imena na D i Đ

David

Dalibor

Damir

Damjan, Damnjan, Damljan

Danijel

Darko

Dejan

Desimir

Despot

Dimitrije

Dobrivoje

Dositej

Dragan, Dragiša

Draža

Dušan, Duško

Đorđe, Đurđe, Đorđije…

Muška imena na E

Emil, Emilijan

Evgenije

Muška imena na Ž i Z

Žarko

Želimir

Željko

Živorad

Života, Živojin, Živoje

Žitomir

Zavida

Zaviša

Zvezdan

Zvonimir, Zvonko

Zlatan, Zlatko

Zlatibor

Zoran

Muška imena na I

Ivan, Iva, Ivo, Ivica, Ivaniš

Igor

Ignjat, Ignjatije

Ilija, Ilinko

Isailo

Isak

Isidor

Muška imena na J

Jakov

Jakša

Janko

Jelenko, Jelen

Jevrem

Jovan, Jovica, Joviša

Jordan

Josif

Jugomir, Jugoslav

Julijan

Muška imena na K

Kazimir

Kirilo

Konstantin, Kostadin, Kosta

Kornelije, Koča

Krstivoje, Krsto, Krsta

Muška imena na L i Lj

Labud

Lepoje

Lepomir

Luka

Ljuban, Ljubiša

Ljubislav

Ljubomir

Muška imena na M

Maksim, Maksimilijan

Mališa

Manojlo

Marinko

Marjan

Marko

Matija, Mateja, Matej

Mašan

Mijat

Milan, Milanko

Milen, Milenko, Mile…

Milivoje

Milija, Milijan, Milija

Miloš

Milutin, Milun, Miluš

Miomir

Miroslav, Miroljub…

Mitar

Mladen

Momir

Momčilo

Muška imena na N i Nj

Naum

Nebojša

Neven

Negovan, Negomir

Nedeljko

Nenad

Nestor

Nikola, Nikša

Ninoslav

Novak, Noviša, Novo…

Njegovan

Njegoš, Njeguš

Muška imena na O

Obrad

Obren

Ozren

Oliver

Ostoja

Muška imena na P

Pavle

Pantelija

Paun

Periša

Petar

Petko

Petronije

Plavša

Prvoslav

Predrag

Puniša

Muška imena na R

Radan, Radas, Radašin…

Rade, Radenko, Radiša

Radmila

Radoslav

Radul, Radun

Rajan

Ranko

Rastko

Ratibor

Relja

Rodoljub

Muška imena na S

Sava, Savan, Savko…

Saša

Sima, Simeon

Siniša

Slađan

Slobodan

Sokol

Svetislav

Srećko

Srboljub

Srđan

Stanko

Stefan, Stevan, Stevo

Strahinja

Stribor

Muška imena na T

Tadej, Tadija

Tanasije

Teodor, Todor, Teodosije

Timotej, Timotije

Toma, Tomo

Trifun, Trivun, Tripun…

Trojan

Muška imena na Ć

Ćirilo

Ćira

Muška imena na U

Uglješa

Ugren

Uroš

Muška imena na F

Feđa

Filimon

Filip

Muška imena na H

Hvalimir, Hvalislav

Hranimir, Hraniša…

Hrastimir

Hristijan

Muška imena na C, Č i Š

Cvejan, Cvetan, Cvetiša, Cvetoje…

Časlav

Čedomir, Čeda

Čubrilo

Šćepan

Pojedina imena imaju varijacije u odnosu na područje sa kojeg dolaze, te ćete primetiti razliku u dijalektu prilikom izgovora nekih od učestalih muških i ženskih imena, ali i dodavanje pojedinih slova, izmenu slogova i drugo.

Značajna distinkcija uočljiva je u južnim i severnim krajevima naše zemlje, kao i na prostoru Republike Srpske i Crne Gore, gde su u upotrebi pretežno slična ili ista najlepša srpska imena sa liste.

Nadamo se da vam je opsežna lista poslužila kao inspiracija, te da ćete među nabrojanim imenima pronaći idealno za vaše dete – odlučite se za stara srpska imena ili odaberite neobično ime za svoje novrođenče. Uživajte u najslađim mukama pre porođaja i budite kreativni, ali i promišljeni prilikom dodele imena bebi.

(Espreso/Travelist.magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.